Okolina

Građani će direktno učestvovati u zaštiti okoline

Građani će direktno učestvovati u zaštiti okoline
Foto: N.N. | Građani će direktno učestvovati u zaštiti okoline

Najvažniji pristup koji ćemo koristiti u podizanju svijesti građana o zaštiti okoline je njihovo direktno uključivanje u same aktivnosti zaštite okoline, kazala je danas u Banjaluci Dajana Cvjetković, projektni menadžer u Centru za promociju civilnog društva, povodom prezentacije projekta "Misli o prirodi".

Projekat s tri miliona maraka u potpunosti finansira Ambasada Švedske u BiH.

Projekat je fokusiran na konkretne probleme koji mogu biti riješeni u periodu od tri godine.

"Postoji više pristupa u podizanju svijesti građana i mi ćemo koristiti sve koji su nama dostupni, a to je informisanje građana, velike kampanje o značaju zaštite okoline i ono što je najvažnije, uključivanje građana u same aktivnosti zaštite okoline zato što je participacija zapravo najbolji vid učenja", pojasnila je Cvjetkovićeva.

Naglasila je da su o ovom projektu obaviještene organizacije iz svih opština u BiH, te da je cilj da se dođe i do najmanjih lokalnih zajednica, jer je zaštita okoline pitanje svakodnevnog života.

"To je razlog zbog kojeg želimo uključiti što više ljudi, nadam se barem milion", istakla je Cvjetkovićeva.

Kako navodi, u okviru ovog projekta radiće se i sa zagađivačima, kao i sa svim nivoima vlasti, sa medijima, ali i sa školama.

Govoreći o grantovima koje će Centar za promociju civilnog društva i ove godine dodjeljivati medijima, Cvjetkovićeva je navela da će krajem decembra biti objavljen javni poziv, gdje će kriterijumi za učešće biti jasno naznačeni.

"Svi privatni mediji će moći dobiti grant na način da apliciraju s projektnom idejom, komisija će evaluirati, biće bodovna lista i svi rezultati će biti transparentni i objavljeni na našoj stranici", pojasnila je Cvjetkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije