Okolina

Holandski stručnjak: Stanje u 'Incelu' nije alarmantno

Holandski stručnjak: Stanje u 'Incelu' nije alarmantno
Foto: Velibor Tripić | Holandski stručnjak: Stanje u 'Incelu' nije alarmantno

BANJALUKA - Situacija u "Incelu" nije alarmantna ni po eko sistem ni po zdravlje stanovnika, kazao je Bodvejn Foke, ekspert holandske firme "Tauv", koju je UNDP angažovao za sanaciju kontaminiranog zemljišta u "Incelu".

"Potrebno je raditi u više faza kako bismo utvrdili koje su najzagađenije lokacije u 'Incelu' jer bi iskopavanje kompletne površine previše koštalo", istakao je Foke, te dodao da u Holandiji odakle dolazi ima na stotine ovakvih lokacija.

Podsjećanja radi, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

Na rješavanju problema "Incela" angažovani su holandski eksperti, koji su već u septembru obišli lokaciju i zatražili svu potrebnu dokumentaciju kako bi dali najbolje rješenje za sanaciju zagađenog zemljišta.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić ranije je izjavila da će zemljište iz Poslovne zone "Incel" u Banjaluci biti strugano do onog nivoa koji stručnjaci preporuče te da će ono biti izvoženo.

"U tom zemljištu nema samo piralena nego i drugih metala. Ono što je najbitnije je da se sve prepusti struci jer to su ljudi koji su obučeni baš za ovakve stvari", istakla je Golićeva u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije