Okolina

Hrvati i Slovenci čistili more u Savudrijskoj uvali

Hrvati i Slovenci čistili more u Savudrijskoj uvali
Foto: N.N. | Hrvati i Slovenci čistili more u Savudrijskoj uvali
N.N.

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije danas je u okviru velike ekološke akcije "Čišćenje bez granica" čistilo more na pet lokacija u Savudrijskoj uvali, a otpad je uklonjen s površine veće od 50 kvadratnih kilometara, javila je Hina.

Uz luke Piran i Savudrija čistilo se kraj kampa "Veli Jože", kao i u Zabratiji i Bašaniji.

Učesnici akcije saglasni su da otpad u moru nema nacionalnost i da zemlje treba da sarađuju u brizi za budućnost mora, saopštili su organizatori.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Mario Šiljeg je rekao da 80 odsto otpada u moru dolazi s kopna, a od toga 80 odsto je plastika, te istakao da je nužna edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru.

Podvodni "ulov" ronilaca u Savudrijskoj vali bio je, između ostalog, kamionska guma, građevinski otpad, te plastične flaše i plastične čašice jogurta.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš kaže da je, nažalost, čak 72 odsto svih voda u Evropi zagađeno mikroplastikom.

Akciji su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, a Hina prenosi da su prijateljstvo susejdnih zemalja potvrdili i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj, i Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji.

Kako prenose hrvatski mediji, danas su hiljade volontera sakupljali plastične proizvode i ostali otpad među stijenama i plažama duž baskijske obale u Španiji, dok su ronioci čistili otpad u moru, a volonteri u plavim majicama uklanjali plastični otpad iz sitnog pijeska i sakupljali i veće predmete, poput flaša.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije