Okolina

"Nuklearni otpad odlagati na mjestu nastanka"

"Nuklearni otpad odlagati na mjestu nastanka"
Foto: Ilustracija | "Nuklearni otpad odlagati na mjestu nastanka"

LJUBLJANA - Predsjednik Odbora za zdravstvo Parlamenta Slovenije Franc Trček u razgovoru sa poslanicima iz BiH o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH, saglasio se sa mišljenjem stručne javnosti da treba poštovati ustaljenu praksu da ovakva vrsta opasnog otpada bude skladištena na mjestu nastanka.

S obzirom na to da Hrvatska i Slovenija imaju ugovoren odnos za skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, Trček je u razgovoru u Ljubljani sa poslanicima u Predstavničkom domu parlamenta BiH i članovima Zelenog kluba Sašom Magazinovićem i Jasminom Emrićem iskazao razumijevanje u vezi s ovim problemom.

Parlament Slovenije biće detaljno upoznat sa usvojenim zaključcima međunarodne konferencije koja je održana u Sarajevu o izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore u Hrvatskoj, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Parlament Slovenije biće upoznat i o ostalom relevantnom dokumentacijom kako bi se nastavila službena komunikacija i praćenje ovog problema.

Magazinović i Emrić posebno su naglasili, s obzirom na geografski položaj planirane lokacije, da će ona imati najveći negativni uticaj na stanovništvo i prirodne resurse na teritoriji BiH, u čemu se na isti način izjasnila stručna i akademska zajednica, lokalne zajednice i nevladine organizacije s obje strane granice.

Trček je upoznat da su sve nadležne institucije u BiH izrazile protivljenje ovom planu i namjeri Hrvatske da skladišti opasni otpad na granici sa BiH, da su jednoglasno usvojeni zvanični dokumenti koji odražavaju istovjetan stav parlamenata na svim nivoima prema ovom problemu, kao i zaključci Predsjedništva BiH kojim se traži od nadležnih institucija Hrvatske da se predložena lokacija Trgovska gora izuzme kao lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada.

U svjetlu dalje saradnje i razumijevanja, dogovoreno je da će Odbor za zdravstvo i Odbor za infrastrukturu, energetiku i zaštitu životne sredine parlamenta Slovenije biti detaljno upoznati od Zelenog kluba sa usvojenim zaključcima međunarodne konferencije koja je održana nedavno u Sarajevu o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije