Okolina

Oborena četiri klimatska rekorda: "Ušli smo u neistraženo područje"

Oborena četiri klimatska rekorda: "Ušli smo u neistraženo područje"
Foto: Ilustracija/Arhiva | Oborena četiri klimatska rekorda: "Ušli smo u neistraženo područje"

Niz klimatskih podataka o temperaturi, toplini okeana i antarktičkom ledu uznemirio je neke naučnike koji kažu da su brzina promjene i tajming događaja bez presedana. Opasni toplinski talasi u Evropi mogli bi oboriti nove rekorde, ističe UN.

Teško je odmah povezati ove događaje s klimatskim promjenama jer su vremenske prilike i okeani prilično kompleksni ssistemi. Studije su još u toku, ali naučnici već strahuju da se razvijaju neki od najgorih mogućih scenarija, piše BBC.

"Ne sjećam se sličnog razdoblja u kojem su svi dijelovi klimatskog sistema bili na rekordnim ili abnormalnim vrijednostima", rekao je Tomas Smit, ekološki geograf na London School of Economics, prenosi Index.hr.

"Planeta je sada u neistraženoj teritoriji zbog globalnog zatopljenja izazvanog izgaranjem fosilnih goriva, kao i toplotnog talasa od prvog El Ninjaa od 2018. godine – prirodnog vremenskog sistema koji zagrijava atmosferu", kaže Paulo Cepi, predavač klimatskih nauka na londonskom Imperial Collegeu.

Ovo su četiri klimatska rekorda koja su do sada srušena ovog ljeta – najtopliji dan, najtopliji juni na globalnom nivou, ekstremni toplotni talasi na moru, rekordno niska količina morskog leda na Antarktiku.

Svijet je u julu iskusio najtopliji dan ikada zabilježen, oborivši globalni rekord prosječne temperature postavljen 2016. godine. Prosječna globalna temperatura prvi put je premašila 17 stepeni Celzijusa, dosegnuvši 17.08 stepeni 6. jula, prema evropskoj službi za praćenje klime Copernicus.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije