Okolina

Pratite nas na Google news

Orao s kamerom upozorava na zabrinjavajući trend

Orao s kamerom upozorava na zabrinjavajući trend
Foto: Printscreen YouTube | Orao s kamerom upozorava na zabrinjavajući trend
N.N.

Devetogodišnji orao Viktor prekjuče je letio iznad francuskih Alpa s kamerom među krilima kako bi iz jedinstvene perspektive snimio glečere koji se tope zbog globalnog zagrijavanja.

Osnivač organizacije za zaštitu ugroženih vrsta Freedom Conservation i sokolar Jak-Olivije Traver (47), koji je obučio Viktora, kaže da su alpski glečeri izgubili 50 odsto svoje mase u odnosu na zabilježene najviše brojke.

"Znali smo da se tope, ali ne i da se to događa tako brzo. Zaista je nevjerovatno", rekao je Traver za The Times.

Viktor je letio opremljen kamerom koja snima u 360 stepeni i GPS-om, što ga je donekle usporilo.

"To je kao da stavite veš-mašinu na krov automobila. Ne idete tako brzo i trošite više energije", kaže Traver.

Viktor je prvo trebao imati opsežniju misiju, to jest trebao je krenuti u četvrtak sa švajcarske planine Piz Korvač pa letjeti kroz Njemačku, Austriju i Italiju prije završetka misije u Francuskoj u ponedjeljak.

Međutim, ti su planovi propali zbog lošeg vremena praćenog vjetrovima od 70 kilometara na sat prognoziranog za iduće dvije sedmice.

Fondacija "Orlova krila" zato je organizovala samo let Šamoniju, ali i to je bilo dovoljno za spektakularne prizore koji bi mogli podići svijest o globalnom zagrijavanju. Viktoru ovo nije prvi zadatak koji je privukao veliko zanimanje javnosti. Njegovi letovi iznad Pariza te s najviše zgrade na svijetu Burž Kalife u Dubaiju prikupili su milione pregleda pa je opravdano očekivati da će njegov novi let imati pozitivan učinak na širenje glasa o negativnim promjenama.

Traver kaže da je tokom svojih putovanja dok su trajale pripreme za misiju i sam svjedočio otapanju glečera, poput jednog u Njemačkoj kod kojeg je, u odnosu na prošlu godinu, primijetio znatnu promjenu nagore koja ga je zabrinula. U isto vrijeme italijanske vlasti muče muku s velikim glečerom blizu Mon Blana koji je na ivici kolapsa.

Direktor Freedom Conservationa Ronald Mencel rekao je da je, s obzirom na brzinu zagrijavanja planeta, prekasno za spas alpskih glečera, ali da nije prekasno za borbu protiv klimatskih promjena u širem smislu.

"Nadamo se da će ljudi vidjeti prirodu iz potpuno druge perspektive i shvatiti da treba učiniti nešto kako bi se očuvala", rekao je Mencel.

U ovoj priči nisu ugroženi samo glečeri. Naime, orlovi štekavci ili bjelorepani (latinski Haliaeetus albicilla), u koje spada i Viktor, ugrožena su vrsta i zakonom su zaštićeni. Riječ je o najvećem orlu u Evropi i najvećem grabežljivcu među orlovima.

Ima raspon krila od 2 pa do čak 2,5 metara, dužina tijela do repa iznosi mu između 70 i 90 cm, no relativno je lagan, u prosjeku teži šest kilograma.

Hrani se uglavnom ribama, pticama močvaricama kao što su patke, gnjurci i čaplje, manjim sisavcima, kornjačama i zmijama.

(vecernji.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije