Okolina

Sud kaznio Francusku sa 10 miliona evra jer nije poboljšala kvalitet vazduha

Sud kaznio Francusku sa 10 miliona evra jer nije poboljšala kvalitet vazduha
Foto: Tanjug/AP | Sud kaznio Francusku sa 10 miliona evra jer nije poboljšala kvalitet vazduha
Tanjug

Najviše pravno tijelo u Francuskoj kaznilo je danas državu sa 10 miliona evra jer nije uspjela da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim oblastima u zemlji.

Kazna dolazi četiri godine nakon što je državni savjet, koji služi kao pravni savjetnik izvršnom i vrhovnom sudu, naredio vladi da smanji nivoe azotnog oksida i štetnih čestica u više od 10 zona, kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, preneo je Rojters.

U svojoj odluci, sud je naveo da je vlada predsjednika Emanuela Makrona uradila isuviše malo da poboljša kvalitet vazduha u pojedinim zonama, da je nivo štetnih gasova u 2020. godini bio isuviše veliki u Parizu i drugom najvećem gradu, Lionu.

"Mjere koje je preduzela vlada su nedovoljne da bi se odluka suda iz 2017. godine smatrala potpuno izvršnom", naveo je državni savet.

Vlada se branila da je uvela nove mjere od prošlog juna sa ciljem da očisti gradski vazduh, uključujući i uvođenje zona sa malom emisijom štetnih gasova, da je podsticala na (kupovinu) električnih i hibridnih automobila i da je postepeno ukidala naftne kotlove.

Međutim, sud je zaprijetio da će kažnjavati državu sa dodatnih deset miliona evra na svakih šest mjeseci dok se ne ispune standardi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije