Okolina

Suša ugrozila populaciju Grevijevih zebri

Suša ugrozila populaciju Grevijevih zebri
Foto: Pexels/Pixabay | Suša u Keniji ugrozila populaciju Grevijevih zebri

NAJROBI - Najgora suša koja je pogodila Keniju u posljednje četiri decenije izazvala je smrt skoro dva odsto populacije Grevijeve zebre - najrjeđe vrste zebre na svijetu, i ugrozila i druge divlje životinje.

Glad izazvana sušom tjera divlje životinje da se približe naseljenim mjestima i gradovima i dovodi do povećanog broja smrtonosnih sukoba sa ljudima, prenosi Rojters.

Društva za zaštitu životinja navode da se bez hitne intervencije divlje životinje mogu suočiti sa egzistencionalnom krizom u mnogim dijelovima ove istočnoafričke države, ukoliko potraje sušna sezona.

„To je ozbiljna prijetnja za njih“, rekao je službenik zadužen za praćenje Grevijevih zebri, Endrju Letura.  Istakao je da je 40 jedinki uginulo zbog suše.

Situacija u južnoj Keniji je, takođe, loša.

„Rendžeri su izbrojali osam puta više mrtvih životinja ili previše slabih da bi stajale, u poređenju sa uobičajenom situacijom u ovom periodu ranijih godina“, rekao je izvršni direktor „Big lajf“ fondacije Benson Lejan, koji radi sa lokalnim zemljoposjednicima na zaštiti pašnjaka i ekosistema.

Eksperti kažu da se kriza ne može pripisati samo suši.

"Prekomjerna ispaša stoke iscrpljuje pašnjake i otežava oporavak ekosistema od suše", rekao je šef terenskih operacija „Spasimo slonove“ Dejvid Dabalen.

Grevijeva zebra, koja je veća od standardne ravničarske zebre i ima uže pruge i šire uši, najređa je na svijetu i ostalo ih je svega 3.000, od kojih je 2.500 u Keniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije