Okolina

Svjetski dan šuma: Puštena fotonaponska elektrana u elektromrežu

Svjetski dan šuma: Puštena fotonaponska elektrana u elektromrežu
Foto: N.N. | Svjetski dan šuma obilježen u Laktašima: Puštena fotonaponska elektrana u elektromrežu

LAKTAŠI - Povodom Svjetskog dana šuma - 21. marta na području opštine Laktaši na CERD-ovom imanju u nedjelju je puštena fotonaponska elektrana u elektromrežu i potpisana Mapa puta za uređenje park šume u Krnetama.

"Ekipa CERD-a ovdje u Krnetama radi kvalitetne projekte i ovo je od izuzetnog značaja ne samo za opštinu Laktaši, nego i za cijelu RS. Ovo imanje je bilo projekat da se pokaže široj zajednici kako se razmišlja o prirodi te smo ovdje zajedno danas potpisali sporazum kojim će šuma biti data na korištenje CERD-u jer nam je cilj da sredimo i šumu koja je u sastavu ovog imanja, da se napravi park šuma sa sadržajima koji će svima biti na raspolaganju", istakao je juče Miroslav Bojić, načelnik opštine Laktaši.

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) radi na poboljšanju kvaliteta života ruralnog stanovništva kroz aktivnosti koje razvijaju poljoprivredu i druge vidove ruralne ekonomije, izgrađuju i poboljšavaju društvene odnose uz očuvanje životne sredine i prirodnog bogatstva.

"S ciljem smanjenja negativnih uticaja na klimu i životnu sredinu, CERD je na svom Domestica imanju izgradio solarnu fotonaponsku elektranu 'Domestica Solar'  instalisane snage 4,9kW, a koja će proizvodeći električnu energiju uz pomoć Sunca 'spasavati' mjesečno i do četiri stabla. Samo ovo malo postrojenje će na godišnjem nivou smanjiti emisiju CO² u količini od minimalno tri tone", objasnio je Miroslav Matavulj, izvršni direktor CERD-a.

Ovom prilikom svaka prisutna medijska kuća je posadila svoje stablo u park šumu, a ekipa "Nezavisnih novina" je takođe dala svoj doprinos ovoj sjajnoj inicijativi te zasadila crveni hrast.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije