Okolina

Tek treba da utvrde koliko je piralena u vazduhu

Tek treba da utvrde koliko je piralena u vazduhu
Foto: N.N. | Tek treba da utvrde koliko je piralena u vazduhu

BANJALUKA - Najrealnije stanje u vezi s pitanjem ulja piralena u "Incelu" u Banjaluci utvrdilo bi se mjerenjem njegovog prisustva u vazduhu, a s obzirom na to da za tako nešto u RS ne postoji laboratorija, ići će se u hitnu nabavku opreme za ova mjerenja, potvrdio je Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju RS.

"U petak je održan sastanak u Inspektoratu RS i, između ostalog, donesen je i zaključak da se hitno obezbijede sredstva za kupovinu opreme za mjerenje kvaliteta vazduha", kazao je Ilić za "Nezavisne".

Naglasio je da je na pomenutom sastanku zaključeno da bi hitno trebalo uputiti dopis Vladi RS da se obezbijede sredstva i da se počne sa monitoringom dioksina furana i PCB-a (piralen) u vazduhu.

"Najrealniju sliku o prisustvu piralena daje mjerenje njegovog prisustva u vazduhu", kazao je Ilić te dodao da kroz nekoliko dana očekuje rezultate dosadašnjih analiza rađenih u "Incelu".

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kazali su da se snažno zalažu da se što prije utvrdi šta je dovelo do nedavnog akcidenta u Poslovnoj zoni "Incel", kao i eventualne posljedice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

"Takođe, zahtijevamo da se utvrdi prisustvo PCB-a, ne samo u zemljištu, nego i eventualno prisustvo u svim elementima životne sredine", dodali su u Ministarstvu.

U Inspektoratu RS kazali su da će po završetku analize odgovorni biti kažnjeni.

"Nedavno je na inicijativu Inspektorata RS održan sastanak na kojem su bili prisutni predstavnici opštine i nadležnih ministarstva, na kojem je Inspektorat insistirao na hitnom rješavanju situacije", kazali su u Inspektoratu i dodali da su se obratiti MUP-u RS kako bi obezbijedili spornu lokaciju.

Naveli su da je u okviru preliminarnog ispitivanja uzeto osam uzoraka zemljišta na različitim tačkama u zoni "Incela", od čega su dva uzorka uzeta na samoj lokaciji nekadašnje Energane, gdje je izbio požar u martu.

"Rezultatima analize utvrđeno je prisustvo različitih štetnih supstanci, između ostalog, piralena i teških metala", kazali su u Inspektoratu.

Istakli su da Inspektorat, nakon razmatranja dostavljene informacije, smatra da je u cilju utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja neophodno izvršiti dodatna uzorkovanja šireg prostora Poslovne zone Banjaluka radi sagledavanja mogućih načina sanacije i sprečavanja zagađenja.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Banjaluka kazali su da su nedavno s republičkim vodnim inspektorom određivane lokacije za uzimanje uzoraka podzemnih voda u "Incelu".

"Svi rezultati zemljišta još nisu stigli", ističu u Odjeljenju.

Dušica Pešević, šef Katedre za zaštitu životne sredine PMF-a Banjaluka, kazala je, komentarišući navode u medijima, da su koncentracije piralena povećane za 2.800 puta u odnosu na dozvoljene, da je u stvari riječ o povećanju od 3.000 puta, ali u odnosu na dozvoljene koncentracije u poljoprivrednom zemljištu.

"Naša zakonska regulative nije precizirala dozvoljene koncentracije u industrijskom zemljištu, ali je ipak činjenica da su koncentracije izuzetno visoke i zahtijevaju hitnu intervenciju zbog visoke toksičnosti i potencijalne kancerogenosti ove zagađujuće materije", pojasnila je Peševićeva.

Dodala je da kontaminirano zemljište hitno treba ukloniti kako bi se spriječilo isparavanje piralena u vazduh, kao i zagađivanje voda.

Naglasila je i da najrealniju sliku o piralenu daje mjerenje njegovog prisustva u vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije