Okolina

Tongi prijeti ekološka katastrofa

Tongi prijeti ekološka katastrofa
Foto: Tanjug/Marian Kupu/Broadcom Broadcasting via AP | Tongi prijeti ekološka katastrofa
N.N.

Ogromna podvodna vulkanska erupcija u blizini Tonge mogla bi rezultirati dugogodišnjim oštećenjem koraljnih grebena i ribolova, koji je od vitalnog značaja za lokalnu privredu, upozorili su naučnici.

Vlada ove pacifičke ostrvske države izjavila je da se suočava s katastrofom bez presedana zbog erupcije snage ekvivalentne 1000 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu na nenaseljenom vulkanskom ostrvu Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apu koja je raspršila pepeo i plinove 30 kilometara u vazduh, piše The Telegraph.

Tsunami koji je uslijedio stvorio je talase visoke do 15 metara, pogodivši u zapadnu obalu ostrva Tongatapua, 'Eua i Ha'apai i uništivši cijelo naselje na ostrvcetu Mango, pri čemu je preminula jedna od četiri dosad zabilježene žrtve.

Počupano drveće, srušeni dalekovodi

Komunikacijski kanali s Tongom i dalje su uglavnom u prekidu, ali juče su se pojavile neke nove fotografije prikazujući pobliže katastrofalne štete koju su već prije uočili avioni novozelandskog ratnog vazduhoplovstva. Fotografije su otkrile počupano drveće, oštećene zgrade, srušene dalekovode i puteve blokirane krhotinama.

U čak hiljadama kilometara udaljenom Peruu, lokalne vlasti u Ventanilli, na središnjoj obali ove južnoameričke zemlje, rekle su u utorak da je izlijevanje nafte koje je ubilo divlje životinje i ozbiljno oštetilo lokalne plaže uzrokovano nenormalnim talasima nakon eksplozije u Tongi.

Dugoročne ekološke štete

Dok se Tonganci pokušavaju oporaviti od katastrofe, ukloniti pepeo, a spasilačke ekipe žure kako bi došli do pogođenih područja, naučnici strahuju da bi moglo doći do dugoročnih ekoloških šteta zbog ispuštanja sumpornog dioksida i dušikovog oksida koji stvara kisele kiše, štetne za osnovne usjeve poput taroa, kukuruza, banana i povrća.

"Budući da Tonga ima tropsku klimu, vjerovatno će tamo još neko vrijeme padati kisele kiše. Ovisno o tome koliko dugo erupcije budu trajale, snabdijevanje hranom mogla bi biti ugrožena", rekao je za Rojters Šane Kronin, vulkanolog s novozelandskog Univerziteta Auckland.

Pepeo prijeti gušenjem koraljnih grebena

Strahuje se i za morski život u isključivoj ekonomskoj zoni Tonge od 700.000 četvornih kilometara koja osigurava život mnogima od 100.000 stanovnika ove nacije. Čak i prije erupcije, ribarske posade upozorene su da se morska voda kontaminira otrovnim vulkanskim ispuštanjem koji truje ribu.

Zagađenje pepelom sada bi moglo uzrokovati migraciju preživjelih jata. Padajući pepeo takođe prijeti gušenjem koraljnih grebena koji su prije pandemije bili važni za turističku industriju Tonge vrijednu pet miliona dolara godišnje.

Iako se oštećeni hoteli mogu brzo popraviti, stručnjaci upozoravaju da bi loša kvaliteta vode mogla značiti da će koraljnim grebenima trebati godine da se oporave.

"Ne može se isključiti ni nova vulkanska aktivnost", upozorila je u utorak Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih djelatnosti (OCHA). U bliskoj budućnosti, humanitarne agencije pokušaće hitno opskrbiti građane pitkom vodom.

Tsunami zagadio izbore čiste pitke vode

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) saopštila je da je u srijedu konačno uspostavila kontakt sa svojim ekipama na terenu. Potvrdili su da je, osim pada pepela, tsunami izbacio stajaće bazene slane vode, zagađujući izvore čiste pitke vode za desetine hiljada ljudi.

Katie Grinvud, šefica izaslanstva IFRC-a za Pacifik, rekla je da ekipe Crvenog krsta osiguravaju skloništa i da su dopremile zalihe na najteže pogođene otoke: "Crveni križ dostavljaju pitku vodu i pakete pomoći ljudima koji su izgubili sve. To je srceparajuće i razorno za ove udaljene ostrvske zajednice. Važno je vratiti pristup pitkoj vodi jer postoji sve veći rizik od bolesti kao što su kolera i proliv."

(Index)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije