Okolina

UNESCO razmatra da li je Veliki koralni greben ugrožen

UNESCO razmatra da li je Veliki koralni greben ugrožen
Foto: Gaby Stein/Pixabay | UNESCO razmatra da li je Veliki koralni greben ugrožen

PEKING - Kineski domaćin ovogodišnjeg sastanka Komiteta za nacionalnu baštinu Ujedinjenih nacija založio se za prijedlog tog tijela da se Veliki koralni greben u Australiji stavi na listu ugrožene svjetske baštine, što je australijska vlada ocijenila da je iz političkih razloga.

Odbor koji se sastaje u kineskom gradu Fudžou, u naredne dvije nedjelje će razmotriti predlog, a ukoliko se stavi na listu ugrožene svjetske baštine Veliki koralni greben bi mogao da izgubi "izuzetnu univerzalnu vrijednost", odnosno mogao bi da izgubi status svjetske baštine ukoliko se ne preduzmu mjere za njegovo očuvanje, prenosi AP.

"Australija kao država članica Komiteta za svjetsku baštinu, trebalo bi da pridaje važnost mišljenjima savjetodavnih tijela i ispunjava dužnost da zaštiti svjetsku baštiu umjesto da protiv drugih država iznosi neosnovane optužbe", rekao je kineski zamjenik ministra obrazovanja i predsejdnika ovogodišnjeg zasjedanja Tjen Suehun.

Komitet Unesko-a razmotriće dodavanje novih lokacija na listu svjetske baštine, uklanjanje pojedinih sa liste i stavljanje nekih u kategoriju ugroženih.

Tjen je na prvoj konferenciji za novinare rekao da je predlog za Veliki koralni greben zasnovan na podacima iz Australije i preporukama savjetodavnog tijela.

Australijska ministarka zaštite životne sredine Suzan Lei, koja u Evropi lobira kod delegata UNESCO-a protiv podrške predlogu da se greben stavi na listu ugrožene svjetske baštine, nije odmah komentarisala kineske kritike.

"Vlada se raduje saradnji sa Kinom i svim članovima Komiteta za svetsku baštinu u raspravama o nacrtu popisa ove nedelje", navodi se u izvještaju australijskog ministarstva.

Australijsko ministarstvo je takođe objavilo izvještaj Instituta za nauku o moru koji finansira vlada i koji ukazuje na veliki oporavak Velikog koralnog grebena, odnosno ukazuje na to da se koralni pokrivač povećao tokom prošle godine.

"Objavljivanje cjelokupnog izvještaja podvlači da predloženi spisak Komiteta svetske baštine nije zasnovan na najnovijim informacijama", rekla je Lei i dodala da je ta odluka pogrešna i da iza nje stoji politika.

Kako se navodi, odnosi između dvije nacije pogoršali su se posljednjih godina kada je Australija blokirala kinesku tehnologiju i ulaganje u ključnu infrastrukturu, a Kina koristila carinske i druge mjere za smanjenje uvoza iz Australije.

Australija je 2014. godine upozorena da se Veliki koralni greben razmatra za spisak ugrožene svjetske baštine zbog ugroženosti nastale zbog klimatskih promjena.

U nacrtu odluke se kaže da australijski dugoročni plan za greben, mrežu od 2.500 grebena koji pokrivaju 348.000 kvadratnih kilometara, "zahtijeva čvršće i jasnije obaveze posebno prema hitnom suzbijanju efekata klimatskih poruka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije