Okolina

Zagađenje vazduha skraćuje životni vijek za više od dvije godine

Zagađenje vazduha skraćuje životni vijek za više od dvije godine
Foto: Ilustracija | Zagađenje vazduha skraćuje životni vijek za više od dvije godine
Agencije

Zagađenje vazduha uzrokovano uglavnom sagorijevanjem fosilnih goriva skraćuje život širom svijeta za više od dvije godine, objavio je danas Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

Istraživanje je pokazalo da bi prosječna osoba u južnoj Aziji živjela pet godina duže da nivoi finih čestica zadovoljavaju standarde Svjetske zdravstvene organizacije, prema izvještaju Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

U indijskim državama Utar Pradeš i Bihar, u kojima živi 300 miliona ljudi, ozbiljne bolesti pluća i srca uzrokovane takozvanim zagađenjem PM 2,5 čestica skraćuju očekivani životni vijek za osam godina, a u glavnom gradu Nju Delhiju čak za čitavu deceniju.

Zagađenje PM 2,5 česticama prodire duboko u pluća i ulazi u krvotok.

Ujedinjene nacije su PM 2,5 čestice 2013. klasifikovale kao uzročnike raka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da gustoća PM 2,5 čestica u vazduhu ne bi trebalo da bude veća od 15 mikrograma po kubnom metru u bilo kojem periodu od 24 sata.

Suočena sa sve većim dokazima o štetnim uticajima na zdravlje, SZO je prošle godine pooštrila ove standarde, što je prva promjena od uspostavljanja smjernica za kvalitet vazduha 2005. godine.

"Čist vazduh je veoma važan za kasnije godine života za ljude širom svijeta", rekli su voditeljka istraživanja Krista Hasenkopf i kolege u izvještaju o indeksu kvaliteta vazduha.

"Trajno smanjenje globalnog onečišćenja vazduha u skladu sa smjernicama SZO dodalo bi 2,2 godine prosječnom životnom vijeku", navedeno je u izvještaju.

Gotovo sve naseljene regije u svijetu premašuju smjernice SZO, ali nigdje više od onih u Aziji: 15 puta u Bangladešu, 10 puta u Indiji i devet puta u Nepalu i Pakistanu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije