Svemir

26. septembra golim okom posmatrajte "gasovitog diva"

26. septembra golim okom posmatrajte "gasovitog diva"
Foto: Wikimedia Commons | 26. septembra golim okom posmatrajte "gasovitog diva"

Najveća planeta Sunčevog sistema, Jupiter, približiće se Zemlji 26. septembra najviše u posljednjih 59 godina. Jupiter će, takođe, biti direktno nasuprot Suncu gledano sa Zemlje, što je astronomski raspored poznat kao opozicija.

Opozicija je uobičajna za Jupiter, dešava se svakih 13 mjeseci, a ta planeta i Zemlja se približavaju jedna drugoj otprilike jednom godišnje. Rijetko se međutim, poklapa da Zemlja bude između Sunca i Jupitera istovremeno kada se Jupiter približi Zemlji.

Ovog puta, Jupiter će biti udaljen od zemlje "samo" oko 590 miliona kilometara, a inače je ta razdaljina oko 965 miliona kilometara. Izgledaće neobično svijetao i veliki, pa će tako svi koji odluče da posmatraju nebo, moći da vide njegove odlike.

Jupiter bi trebalo da bude u odličnoj poziciji za posmatrače neba sa dvogledom ili malim teleskopom nekoliko dana ranije, i nekoliko dana poslije 26. septembra, prenosi portal "Space".

Najbolje je posmatrati ovog "gasovitog giganta" sa lokacije koja je na većoj nadmorskoj visini, kada je nebo tamno i u području sa suvim vremenom.

"Prizor bi trebalo da bude najbolji za posmatranje nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije 26. septembra. Iskoristite te dane da biste posmatrali nebo - pored Mjeseca, Jupiter bi trebalo da bude jedno od najsvjetlijih, ako ne i najsvijetlije nebesko tijelo u tom periodu", rekao je istraživač NASA-e, Adam Kobelski u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije