Svemir

"Roskosmos" šalje sedam letjelica na svemirsku stanicu

"Roskosmos" šalje sedam letjelica na svemirsku stanicu
Foto: N.N. | "Roskosmos" šalje sedam letjelica na svemirsku stanicu

MOSKVA - Ruska državna korporacija za kosmičke aktivnosti "Roskosmos" lansiraće sedam svemirskih brodova na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ u 2019. godini, uključujući tri teretne i četiri letjelice sa posadom, saopšteno je na internet stranici korporacije.

U saopštenju se navodi da je lansiranje prvog kosmičkog broda "sojuz MS-12" planirano za 14. mart, a u letjelici će se nalaziti kosmonaut "Roskosmosa" Aleksej Ovčinin i astronauti američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije /Nasa/ Kristina Koh i Nik Hag.

Iz ruske korporacije ističu da će drugi svemirski brod biti lansiran 6. jula, a u letjelici će biti astronaut "Roskosmosa" Aleksandar Skvorcov, Luka Permitano iz Evropske svemirske agencije i astronaut Nase Endru Morgan.

U saopštenju se dodaje da je treće lansiranje svemirskog broda sa posadom planirano za 25. decembar, a u letjelici će se nalaziti i prvi astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Roskosmos" je saopštio da će prva letjelica bez posade sa raketom "sojuz-2.1a" biti lansirana 22. avgusta, a napredne teretne letjelice biće lansirane 4. aprila, 31. jula i 20. decembra.

Šef Svemirskog centra za obuku "Jurij Gagarin" Pavel Vlasov rekao je agenciji TASS da je komisija ruske vlade odobrila program za letove na MSS u 2019. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije