Svemir

Arheolozi u Puli pronašli grobove i olovni antički sarkofag

Arheolozi u Puli pronašli grobove i olovni antički sarkofag
Foto: Arheo Tim | Arheolozi u Puli pronašli grobove i olovni antički sarkofag
N.N.

Od početka avgusta do sredine septembra prošle godine, u ulici Ozad Arene u Puli, arheolozi su proveli probno arheološko iskopavanje i otkrili čak 10 grobova, među kojima i olovni sarkofag iz doba antike.

Sada su pak, pronašli tri žarna groba od kojih su dva jedinstvena. 

Kako prenosi 24sata.hr arheologinja i povjesničarka umjetnosti Teodora Godinović iz pulske kompanije Arheo Tim, a koja vodi istraživanja na mjestu budućeg muzeja suvremene umjetnosti nadomak amfiteatru, kaže da su u zemlji su, jedan pored drugog, otkrili dvije okrugle forme.

Kada su ih otvorili, imali su što i vidjeti, jer radilo se o jedinstvenim i rijetkim žarnim grobovima.    Jedinstveni su po tome što je riječ o dvije zidane okrugle konstrukcije, od kojih je jedna zidana kamenom i žbukom, a sadržavala je kamenu urnu u kojoj se nalazila staklena. Druga je bila suhozidna, nalik istarskom kažunu, a protezala se metar u dubinu kao bunar i u njoj se nalazila staklena urna.

U prvoj je nađena tek pojasana kopča, a druga je imala dosta priloga, bronzanih predmeta poput igli, medicinsko-hirurške opreme, željeznih  makaza, pinceta, žetončića od slonovače, malenih bočica... kazala je Godinović.

Pojasnila je takođe, da im sada preostaje traženje po arhivima ne bi li negdje ipak našli neki sličan nalaz u ovom području Mediterana i razjasnili neke kulturološke poveznice tadašnjeg šarolikog društvenog života Pule u doba Rimskog carstva. 

Osim ovih jedinstvenih grobova i grobnih ukopa, na istoj je lokaciji pronađeno još i 28 drugih. Bilo je tu grobova nedonoščadi, odraslih, onih posloženih u kutije, drvene sanduke, a pronađen je i jedan grob od komada opeke u koji su bila položena dva dječja tijela, pa su ih arheolozi označili kao blizance. 

 Svi uzorci dijelova tijela poslani su za analizu u mađarski Debrecen, dok je  materijal na restauraciju i konzervaciju prebačen u Arheološki muzej u Split, a skeletni ostaci na Institut za antropologiju u Zagreb. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije