Svemir

Asteroid dobio ime Sarajevo

Asteroid dobio ime Sarajevo
Asteroid dobio ime Sarajevo

Grupa astronoma 'Le sagra' iz Španije dala je čast Astronomskom društvu 'Orion' da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime „Sarajevo" - izjavio je danas u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.

On je to kazao na predstavljanju 37. broja naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji Fondeko svijet, piše Fena.

„Asteroid 'Sarajevo' nisu otkrili astronomi iz BiH, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala im je ta čast“ objasnio je Muminović.

Pokrenuta akcija za obnovu opservatorija na Trebeviću

Naglasio je da je ovo prvi put u historiji da neko nebesko tijelo ima veze s BiH.

„Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski uticaji koji mogu da imaju efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida“ kazao je Muminović prilikom predavanja o temi 'Okolišni efekti udara asteroida'.

Naglasio je da je Astronomsko društvo'Orion' zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH ove godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad BiH.

„Prošlog ljeta smo snimili jedini u regiji eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu da imaju velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko dešavaju. Dinosaurusi su jedan od primjera“ dodao je.
Muminović je naglasio da praćenje nebeskih tijela omogućava da se jednog dana "Zemlja odbrani", iako u ovom trenutku ne postoji nikakva odbrana.

Časopis je predstavio profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru te kazao da se u njemu nalazi obilje tema koje se tiču zaštite sredine, odnosno biodiverziteta, sadnje šuma, energetska efikasnost te podrška novim izvorima energije koji će omogućavati korisnicima alternativne izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije