Svemir

Asteroid nikad bliži: Sutra prolijeće pored Zemlje

Asteroid nikad bliži: Sutra prolijeće pored Zemlje
Foto: Ilustracija | Asteroid nikad bliži: Sutra prolijeće pored Zemlje
N.N.

U sredu ujutro, oko 7.30 časova po srednjeevropskom vremenu, veliko nebesko tijelo proći će nadomak Zemlje. Biće to najbliže što nam je ovaj asteroid prošao iznad glava u šest posljednjih prolazaka nebom u posljednjoj deceniji.

Sutra ujutru veliko nebesko tijelo proći će nadomak Zemlje. Asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala NASA, biće udaljen 6.842.740 km, što je relativno blizu u svemirskim relacijama.

Radi poređenja, asteroid se 2003. Zemlji približio na 54.204.692 km, a sljedeće godine na 57.613.556 km. Posljednji put kada je RV9 proletio nebom iznad Zemlje, a to se desilo u avgustu prošle godine, približio nam se na 34.709.372 kilometara.

Procjenjuje se da je promjer asteroida RV9 između 50 i 110 metara. Znači više od londonskog Big Bena. Dugačak je 93 metra, koliko seže visina najnižeg plamena na Kipu slobode u Njujorku i u njega bi stalo pet Velikih sfingi iz Gize.

NASA je ovaj asteroid kategorizovala kao NEO, objekat koji prolazi blizu Zemlje. Kolika je vjerovatnoća da se na svom stalom oblijetanju oko Zemlje jednom zaleti u našu planetu? Gotovo nikakva, kažu stručnjaci NASA-e.

Uostalom, kako se putanja takvih svemirskih objekata može predvidjeti godinama unaprijed, Zemljanima bi preostalo dovoljno vremena da postojećom tehnologijom skrenu opasni objekt sa putanje prema Zemlji, kaže NASA.

RV9 će sljedeći put biti viđen u blizini Zemlje 2022, 2023. i 2024. godine i još niz puta do kraja vijeka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije