Svemir

Astronaut NASA hodao u svemiru, a plaši se visine

Astronaut NASA hodao u svemiru, a plaši se visine
Foto: NASA | Astronaut NASA hodao u svemiru, a plaši se visine

Dok je astronat NASA Džozef Akaba hodao u svemiru tokom nedavnog putovanja do Međunarodne kosmičke stanice, nije mu bilo svejedno, s obzirom na to da ima fobiju od visine.

"Ako pogledate fotografije, vidjećete da se držim za rešetku. Potrebno je da učinite izvjestan napor dok hodate u svemiru da biste shvatili da je, ipak, sve u redu i da nećete pasti", rekao je Akaba u Kosmičkom centru Stenis u Misisipiju, prenosi danas AP.

Akaba se prvi put pojavio u javnosti otkako se 28. februara vratio iz kosmičke stanice.

Ovaj astronaut, kojio je u svemiru proveo više od 300 dana tokom tri odvojena ljeta, kaže da je putovanje u kosmos građanima sada bliže nego što mnogi misle.

"Sljedeće godine ili u narednim godinama imaćemo komercijalne letove sa astronautima NASA i to je prvi veliki korak", rekao je Akaban, napomenuvši da je putovanje u kosmos teško, ali da se nada većem broju moguhnosti za letove građana u kosmos u bliskoj budućnosti.

Krajnji cilj je, prema njegovim riječima, da ljudi stignu na Mars, ali je na putu ka Marsu stanica - Mjesec.

"Logičan, prvi korak jeste otići na Mjesec. Iako smo tamo već bili, to je bilo vremenski veoma ograničeno putovanje, a sada imamo nove tehnologije koje želimo da testiramo, ne samo na površini Mjeseca, već i u njegovoj orbiti kako bismo napravili neku vrstu kapije odakle bismo putovali na Mars", objasnio je astronat.

Cilj je, zaključio je, da se na Mars ode do 2030. godine, a prije toga na Mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije