Svemir

Astronauti čitaju djeci priče prije spavanja

Astronauti čitaju djeci priče prije spavanja
Foto: YouTube/Story Time From Space | Astronauti čitaju djeci priče prije spavanja

U vremenu društvenih mreža ljudi sve manje čitaju, a tim astronauta odlučio je da to promijeni i pomogne u obrazovanju najmlađih stanovnika ove planete.

Zahvaljujući projektu Priče iz svemira, djeca će priče moći da slušaju od pravih astronauta koji zaista čitaju priče iz svemira.

Projekt su osmislili astronaut Bendžamin Alvin Dru Jr. i Patriša Trajb, nastavnica i bivša direktorka obrazovanja u Svemirskom centru u Hjustonu.

Ovaj zanimljiv projekt funkcioniše na jednostavan način. Knjige se dostavljaju u Međunarodnu svemirsku stanicu gdje astronauti rade na raznim misijama. Onda oni snime sebe kako čitaju knjige i video je potom dostupan na sajtu projekta i na njihovom YouTube kanalu.

Na ovu ideju Trajb je došla nakon što je istraživala o pismenosti i naučnim vještinama djece u SAD. Ona je shvatila da je nužno da se kod djece poboljšaju obje ove vještine, tako da je osmislila nešto što bi moglo da kombinuje nauku i čitanje te ih učini pristupačnijim djeci.

"Ko su bolji uzori koji bi inspirisali djecu da se bave naukom i da ih podstiču na čitanje? Ne samo da imaju priliku da gledaju i slušaju knjige, već posmatraju i Međunarodnu svemirsku stanicu", kaže Patriša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije