Svemir

Astronauti iz privatnog tima stigli na MSS

Astronauti iz privatnog tima stigli na MSS
Foto: Ilustracija | Astronauti iz privatnog tima stigli na MSS

Prvi kompletno privatni tim astronauta stigao je danas bezbjedno na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ u sedmodnevnu naučnu misiju koja predstavlja prekretnicu u komercijalnim svemirskim letovima.

Četvoročlani muški tim koji predstavlja startap kompaniju "Aksiom spejs" iz Hjustona stigao je 21 čas nakon lansiranja iz Nasinog Svemirskog centra Kenedi. Za lansiranje je iskorištena raketa "falkon 9" kompanije "Spejs eks".

Kapsula sa astronautima odvojila se od rakete i ušla u Zemljinu orbitu jutros, a potom se spojila sa MSS-om iznad Atlantskog okeana, na visini od 420 kilometara.

Nakon spajanja vrši se podizanje pritiska u prolazu između kapsule i Stanice i provjere zbog potencijalnog curenja kiseonika, a potom će se vrata otvoriti i novi astronauti će ući u MSS.

Multinacionalni "Aksiomov" tim predvodi penzionisani španski astronaut Majkl Lopez Algrija /63/, koji je nekada letio za Nasu. On je potpredsjednik za poslovni razvoj u "Aksiomu".

Ostali članovi su preduzetnik iz Ohaja iz oblasti nekretnina i tehnologije Leri Konor /27/, koji je u i akrobatski avijatičar, a tu su još investitor i filantrop Ejtan Stibe /64/, koji je nekadašnji izraelski pilot, i kanadski biznismen i filantrop Mark Peti /52/.

Oni će se pridružiti sedmočlanoj redovnoj posadi MSS-a, među kojima su trojica Amerikanca, trojica Rusa i jedan Nijemac, koje plaćaju njihove vlade.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije