Svemir

Astronauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Astronauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: N.N. | Astronauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Tri nova člana posade koja su juče poletjela stigla su na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon dugog karantina zbog pandemije virusa korona.

Kosmonauti Anatolij Ivanšin i Ivan Vagner poletjeli su juče sa američkim astronautom Krisom Kesidijem po planu u 9 časova i pet minuta iz ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Protokoli koji prethode lansiranju su prethodno promijenjeni kako bi se spriječilo eventualno prenošenje virusa korona, a na mjestu lansiranja je bilo prisutno samo neophodno osoblje.

Pomoćni radnici su nosili maske te su se držali dalje od posade koja je ušla u autobus kako bi stigla do rampe za lansiranje.

Kesidi je rekao da porodice posade nisu bile u Baikonuru kako bi ih pozdravile pred lansiranje te da je to imalo uticaja na njega i kolege.

"Razumijemo da je kriza uticala na cijeli svijet", dodao je astronaut.

Pomenuti članovi posade će zamijeniti kolege Olega Skripochku, Andreva Morgana i Džesiku Meir koji se vraćaju na Zemlju 17. aprila.

Rezervna posada je bila u izolaciji u ruskom Star City trening centru koji se nalazi izvan Moskve. Posljednja konferencija je odžana iza staklenog zida koji je postavljen kao dodatna barijera zbog pandemije.

ISS je u orbiti Zemlje od 1998. godine te je zajednički projekt SAD-a, Rusije, Japana, Kanade i Evropske svemirske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije