Svemir

Bezos: Otkad sam imao pet godina sanjam o putovanju u svemir

Bezos: Otkad sam imao pet godina sanjam o putovanju u svemir
Foto: N.N. | Bezos: Otkad sam imao pet godina sanjam o putovanju u svemir
N.N.

Milijarder Jeff Bezos objavio je danas kako će sljedeći mjesec letjeti u svemir svojom raketom Blue Origin, prenosi New York Post.

Let je zakazan za 20. jul, a to je dvije sedmice nakon što Bezos i službeno da ostavku na mjesto CEO-a Amazona.

Na letu će mu se pridružiti njegov brat Mark i još jedan sretnik koji će svoje mjesto morati osvojiti na aukciji. Trenutna cijena leta u svemir s Bezosom popela se na 2,8 miliona dolara.

"Otkad sam imao 5 godina sanjao sam o putovanju u svemir. 20. jula odlazim na taj put sa svojim bratom. Najveća avantura ikad s mojim najboljim prijateljem", napisao je Bezos na svom Instagramu.

Firma Blue Origin rekla je da je primila više od 5.200 ponuda iz 136 različitih zemalja u prvom krugu aukcije, čija najveća ponuda nije otkrivena dok krug nije okončan.

Drugi krug je krenuo s prvobitnom ponudom od 1,4 miliona dolara, prema podacima s web stranice Blue Origina.

Proces će trajati do 10. juna i završiće u finalnoj fazi 12. juna, s online aukcijom uživo.

Raketna firma je za svoj prvi suborbitalni let razgledavanja na svojoj svemirskoj letjelici odabrala 20. jul, što je prelomna tačka u takmičenju koje će pokrenuti novu eru privatnih komercijalnih putovanja u svemir.

Raketa i kapsula The New Shepard dizajnirane su da autonomno prevezu šest putnika na visini od više od 100 kilometara iznad Zemljine površine.

2018. godine Reuters je prenio da Blue Origin planira putnicima naplatiti vožnju barem 200 000 dolara, što je bilo temeljeno na procjeni planova suparnika milijardera Richarda Bransona i njegove tvrtke Virgin Galactic Holding, no čini se da se u međuvremenu to promijenilo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije