Svemir

Pratite nas na Google news

Bezos otkrio model nove lunarne letjelice

Bezos otkrio model nove lunarne letjelice
Foto: Tanjug/AP | Bezos otkrio model nove lunarne letjelice
Tanjug

VAŠINGTON - Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos predstavio je model nove lunarne letjelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mjesec do 2024. godine.

Letjelica bez posade, Plavi Mjesec (Blue Moon), nosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi BBC.

Riječ je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

"Vrijeme je za povratak na Mjesec, ovog puta da bi se ostalo", rekao je Bezos, koji je ciljeve njegove istraživačke kompanije Blue Origin predstavio u Vašingtonu potencijalnim klijetnima i zvaničnicima američke svemirske agencije (Nasa).

Cilj je da Blue Moon sleti na južni pol Mjeseca gdje su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi da se iskoristi da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za dalje misije širom solarnog sistema.

Trampova administracija je u martu najavila da namjerava povratak američkih astronauta na Mjesec do kraja 2024. godine.

Prema riječima Bezosa, Blue Origin biće u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali "samo zato" što je kompanija počela kreiranje lunarne letjelice 2016. godine.

On želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mjesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru, a što danas nije moguće.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije