Svemir

Blošenko: Nedovoljno dokaza za tvrdnje da postoji život na Veneri

Blošenko: Nedovoljno dokaza za tvrdnje da postoji život na Veneri
Foto: Wikipedia | Nedovoljno dokaza za tvrdnje da postoji život na Veneri

Hemijske supstance koje su pronađe putem dalekosežnog astronomskog posmatranja Venere ne mogu biti konkretan dokaz da ima života na toj planeti, izjavio je danas direktor "Roskosmosa" za dugoročne programe i nauku Aleksandar Blošenko.

"Otkriće hemijskih supstanci koje mogu biti smatrane hemijskim markerima vitalnih funkcija u atmosferi Venere putem dalekosežnog astronomskog posmatranja ne može biti smatrano objektivnim dokazom života na planeti", naglasio je Blošenko.

Prema njegovim riječima, provjereni istraživački podaci o životu na Veneri mogu doći samo kroz direktno istraživanje površine i atmosfere planete.

Naučnici su juče saopštili da su detektovali u kiselinskim oblacima Venere gas pod nazivom fosfin što ukazuje na to da se mikrobi nalaze na ovoj veoma negostoljubivoj planeti i da je to mogući pokazatelj potencijalnog života izvan Zemlje.

Istraživači nisu pronašli životne forme, ali napominju da fosfin na Zemlji proizvodi bakterija nastanjena u okruženjima sa vrlo malo kiseonika.

Međunarodni naučni tim primijetio je fosfin koristeći teleskop na Havajima i to je potvrđeno nakon upotrebe radio teleskopa u Čileu.

Fosfin je gas čiji se molekul sastoji od jednog atoma fosfora i tri atoma vodonika i veoma je otrovan po ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije