Svemir

Blue Origin poslije dvogodišnje pauze opet šalje ljude na ivicu svemira

Blue Origin poslije dvogodišnje pauze opet šalje ljude na ivicu svemira
Foto: Twitter / Printscreen | Blue Origin poslije dvogodišnje pauze opet šalje ljude na ivicu svemira

​Kompanija američkog milijardera Džefa Bezosa, Blue Origin, se ponovo vraća u svemirski turizam pošto je poslije dvije godine pauze opet poslala ljude na ivicu svemira.

Kompanija za svemirske letove milijardera Džefa Bezosa uspješno je juče poslala šest putnika na ivicu svemira i nazad, prekidajući gotovo dvogodišnju pauzu u misijama sa posadom. Ovo je bio sedmi Blue Origin let sa ljudima u letjelici. Misija - kratak let preko Karmanove linije, granice svemira na oko 100 kilometara iznad Zemlje - poletjela je sa lansirnog mjesta kompanije u Zapadnom Teksasu malo poslije 10.30 po istočnom vremenu.

Šestoro ljudi unutar kapsule New Shepard uključivalo je devedesetogodišnjeg Eda Dvajta, bivšeg kapetana ratnog vazduhoplovstva koji je bio prvi kandidat afro-američkog porijekla za astronauta kada je izabran za program obuke 1961. godine. Prošao je obuku, ali nije bio izabran za NASA-in korpus astronauta i nikada nije otišao u svemir sve do sada. Takođe na "brodu" su bili Mejson Anđel, Silven Širon, Kenet L. Hes, Kerol Šaler i Gopi Totakura. Oni su nakratko mogli da otkopčaju pojaseve i iskuse nultu gravitaciju.

Posada se sigurno vratila na zemlju oko 10 minuta nakon lansiranja. Jedan od tri padobrana kapsule nije se pravilno otvorio pri povratku, ali to nije predstavljalo problem za slijetanje zahvaljujući sistemu redundancije koji je predviđen za ovakve situacije. Ovo je takođe bila 25. misija za raketu New Shepard.

Posljednji put je letjela sa posadom u avgustu 2022, ali je pretrpila strukturalni kvar na mlaznici motora sljedećeg mjeseca tokom lansiranja misije sa teretom i nije letjela sve do decembra 2023. godine. Tada se vratila u let sa još jednom misijom sa teretom, čineći današnje lansiranje prvim sa ljudskom posadom nakon skoro dve godine, podseća Engadget, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije