Svemir

Boing odložio test svemirske kapsule Starliner

Boing odložio test svemirske kapsule Starliner
Foto: Tanjug/AP | Boing odložio test svemirske kapsule Starliner
Tanjug

Boing je bio primoran da odloži probno lansiranje nove kapsule "CST-100 Starliner" na Međunarodnu svemirsku stanicu zbog greške u sistemu, što dovodi u pitanje termin slanja sljedeće misije sa posadom koju je američka kompanija najavila.

Odluka o odlaganju lansiranja donijeta je zbog tehničkog problema koji se ustanovljen nakon oluje u ponedjeljak, a timovima zaduženim za misiju, koji su pokušavali da ustanove da li se problemi mogu riješiti na vrijeme, potrebno je dodatno vrijeme pa je mogućnost da se lansiranje obavi danas odbačena, navela je kompanija u saopštenju, prenosi Rojters.

Prema Boingu, inženjeri su isključili brojne potencijalne uzroke, uključujući softver, ali i dalje rade na razumijevanju uzroka za neočekivane položaja ventila u pogonskom sistemu nakon oluje u regionu Svemirskog centra i potrebno je dodatno vrijeme za završetak takve procjene.

Odlaganje probnog ljeta dovodi u pitanje termin za sljedeću Boingovu misiju sa posadom, za koju je kompanija najavila da se planira najranije u decembru.

Kapsula "Starliner" trebala je da poleti u orbitu na raketi "Atlas-5" sa svemirske stanice Kejp Kanaveral na Floridi, a polijetanje je bilo zakazano za 13.20 časova u utorak po lokalnom vremenu.

Kontrolori su planirali lansiranje još za petak prošle nedjelje, ali je greška u vezi sa novoinstaliranim ruskim modulom na Međunarodnoj svemirskoj stanici dovela do 4-dnevnog odlaganja.

Cilj Starlinera je let do Međunarodne svemirske stanice bez posade, da se spoji i ostane tako spojen deset dana, a potom da se vrati na Zemlju.

Američka svemirska agencija (NASA) dala je tehničku i finansijsku podršku "Boingu" i kompaniji "Spejs x" kako bi im pomogla u razvoju novih kapsula.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije