Svemir

Crnogorci lansiraju svoj prvi satelit u svemir (VIDEO)

Crnogorci lansiraju svoj prvi satelit u svemir (VIDEO)
Foto: instagram | Crnogorci lansiraju svoj prvi satelit u svemir

Za mlade i talentovane inovatore iz Podgorice više ni nebo nije granica, jer su oni među prvima u regionu osmislili satelit koji će poletjeti u svemir, a kojem su dali ime "Luča".

Okupljeni u organizaciji Montenegro Space Research, mladi inovatori su uspješno prevazišli sve prepreke i sada su u toku finalni radovi kako bi sve bilo spremno za prvi let.

"Luča“ će biti lansirana u decembru s kosmodroma u mjestu Vostočni u Rusiji. Raketa koja će biti lansirana biće Sojusa, koja predstavlja jednu od najboljih raketa koju koriste i Amerikanci i Rusi. „Luča“ je završena 90 posto, tj. tehnički dio, a sada joj slijedi veliki broj testova, jer je ova industrija itekako skupa i zahtjevna. Podrazumijeva najveći mogući stepen kvaliteta, a svi ovi testovi kojima podliježe „Luča“ su veoma komplikovani. To su testovi na vibracije, zvukove, kao i tehnički testovi tipa funkcionalnost solarne baterije, potrošnja energije i tome slično", kazao je za RINU Nikola Perović iz Montengo Space Research.

Za satelit „Luča“ mladi tim inovatora dobio je finansijsku podršku od Vlade Crne Gore i bivšeg premijera Dritana Abazovića. Plan je da „Luča“ ostane u orbiti tri godine, a za sve to vrijeme prikupit će izuzetno važne informacije.

"Podaci koje Luča prikupi bit će dostupni čitavom svijetu, zato što je u planu da koristimo radio amaterske frekvencije. "Luča" može biti od pomoći u radiokomunikacijama, tj. njena uloga može biti zanimljiva radioamaterima iz Crne Gore i cijelog svijeta. „Luča“ u sebi sadrži kameru visoke rezolucije i jedan senzor koji je razvijen na Moskovskom univerzitetu, a on je namijenjen za partikularne čestice, tj. čestice koje se oslobađaju tokom sunčevih oluja. Sami naziv „Luča“ znači „Futon“, i njen zadatak je da izučava svjetlost", kaže Perović.

Satelit „Luča“ je malih dimenzija, ali je od velikog značaja je za Crnu Goru. Predstavlja veliki korak naprijed za Crnu Goru u oblasti svemirske tehnologije i istraživanja, piše B92.

"Ovaj projekt je veliki iskorak za naučnu zajednicu Crne Gore. Naučna zajednica Crne Gore će imati priliku da sarađuje na svemirskim istraživanjima i da stekne dragocjeno iskustvo u oblasti svemirskih tehnologija. Ovo može potaći razvoj naučnih kapaciteta unutar zemlje. Za obične građane Crne Gore „Luča“ će biti izvor nacionalnog ponosa i inspiracije za mlade ljude da se zainteresuju za nauku, tehnologiju i svemirska istraživanja. Također, ovaj projekt može doprinijeti podizanju svijesti o važnosti investiranja u nauku i tehnologiju ", zaključuje ovaj mladi inovator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije