Svemir

Pratite nas na Google news

Čudna svjetlost snimljena iznad Dalmacije, evo o čemu je riječ

Čudna svjetlost snimljena iznad Dalmacije, evo o čemu je riječ
Foto: Screenshot | Čudna svjetlost snimljena iznad Dalmacije, evo o čemu je riječ
N.N.

U ponedjeljak se iznad nekih dalmatinskih gradova pojavilo vrlo neobična magličasta svjetlost koja nije ličila ni na jednu poznatu letjelicu te je svojim izgledom podsjećalo na tipičan primjer NLO-a, neidentifikovanog letećeg objekta.

Portal "Dalmacija danas" objavio je na YouTubeu nekoliko snimaka ovog čudnog fenomena iz raznih područja Dalmacije - jedan je snimljen na Hvaru, a druga dva iznad Draga i Splita.

Ali, vrlo brzo se uočila sličnost između karakteristika te pojave i sličnog fenomena koji se istoga dana i u iste sate dogodio iznad drugih evropskih gradova, kao što se vidi na snimku nastalom u Austriji.

Naime, u to vrijeme je sa Floride na raketi Falcon 9 uspješno lansirano novih 60 satelita koji su se pridružili već prije lansiranim satelitima širokopojasne mreže Starlink koju je osnovala kompanija SpaceX, piše "Spaceflight now".

Raketa je lansirana 11. novembra, a par minuta nakon polijetanja dio rakete prvog stepena se ugasio i odvojio od dijela drugog stepena, pri čemu se na njemu upalio raketni motor Merlin. Raketa je tada krenula u orbitu kako bi tamo ispustila svoj teret, odnosno satelite.

Motor druge faze misije Falcon 9 isključio se oko devet minuta nakon lansiranja, a raketa je neko vrijeme letjela iznad Evrope i Bliskog Istoka prije nego što je ponovo upalila motor oko 10:41 ujutro EST (odnosno 16:41 po našem vremenu) kako bi uspostavila orbitu na visini od 280 km i ispustila, te rasporedila Starlink satelite.

Dio rakete prvog stepena kasnije se uspješno spustio na brod kompanije SpaceX.

Video
Najčitanije