Svemir

Dijelovi rakete Falkon 9 završili na farmi

Dijelovi rakete Falkon 9 završili na farmi
Foto: Arhiva / Ilustracija | Dijelovi rakete Falkon 9 završili na farmi

Zapaljeni dio rakete Spejseksa (SpaceX) pao je na farmu u sjeverozapadnoj američkoj državi Vašington, javile su američke vlasti.

Dijelovi rakete primijećeni su prošle nedjelje kako prelaze nebo kod sjeverozapada Amerike, na Pacifiku. Poslije događaja od 25. marta farmer je pronašao skoro cijeli dio rakete u svom privatnom polju, javio je list Traj Siti Herald (Tri-City Herald).

Komad od oko 1,5 metara napravio je udubljenje od gotovo 10 centimetara u zemlji, rekao je šerif okruga Grant gdje je dio pao, i dodao da niko nije bio povrijeđen.

Nacionalna meteorološka služba u Sijetlu saopštila je da su sjajni predmeti na nebu koje je mnogo ljudi prijavilo 25. marta ostaci druge faze Spejseksove rakete Falkon 9 koji ostavljaju tragove poput komete dok gore pri ponovnom ulasku u atmosferu Zemlje.

Farmer je posumnjao da su otpaci možda dio rakete i ostavio poruku u kancelariji šerifa koji je potom kontaktirao zvaničnike Spejseksa. Kompanija Spejseks potvrdila je da je to dio rakete i u međuvremenu ga je pokupila.

Falkon 9 je dvofazna raketa koju je Spejseks koncipirao da prenosi ljude i teret u orbitu Zemlje i dalje, navodi se na veb-sajtu kompanije. Kako se dodaje raketa je do sada imala 111 lansiranja i 71 slijetanje.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije