Svemir

Direktor ESA promoviše izgradnju sela na Mjesecu

Direktor ESA promoviše izgradnju sela na Mjesecu
Direktor ESA promoviše izgradnju sela na Mjesecu

LONDON - Johan Ditrih Verner, koji se odnedavno našao na čelu Evropske svemirske agencije (ESA), planira da sagradi selo na Mjesecu.

U intervjuu koji je dao za BBC, Verner je naveo da bi lunarno selo moglo da predstavlja zamjenu za Međunarodnu svemirsku stanicu i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

"Moramo da razmišljamo o budućnosti dalje od MSS-a. Moramo da planiramo izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar da proučava mikrogravitaciju u niskoj zemljinoj orbiti", objasnio je novi direktor ESA, dodajući da bi selo bilo smješteno na dijelu mjesečeve površine koja se ne vidi sa Zemlje.

Verner smatra da bi na jednom tako ambicioznom projektu trebalo da rade partneri iz cijelog svijeta, dajući "svaki svoj doprinos sa misijama astronauta i robota i komunikacionim satelitima".

U promociji svog projekta, Verner je posebno istakao konkretne aplikacije koje bi otkrića ostvarena u lunarnom selu mogle da imaju na Zemlji. U tom kontekstu, on je podsjetio da efekat staklene bašte nije otkriven na našoj planeti već tokom "istraživačke misije Venere".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije