Svemir

Drugi let "Blu oridžina" u svemir, na njemu i kapetan Kirk

Drugi let "Blu oridžina" u svemir, na njemu i kapetan Kirk
Foto: Tanjug/AP | Drugi let "Blu oridžina" u svemir, na njemu i kapetan Kirk
Tanjug

Kompanija "Blu oridžin", u vlasništvu milijardera i američkog biznismena Džefa Bezosa, trebalo bi danas da realizuje drugi suborbitalni turistički let, sa četvoročlanom civilnom posadom u kojoj je i glumac Vilijam Šatner (90), koji je tumačio ulogu kapetana Kirka u seriji "Zvezdane staze".

Time bi Šatner postao najstarija osoba koja je ikada poletjela u svemir, navodi agencija Rojters.

Polijetanje potpuno autonomne svemirske letjelice "Nju Šepard" je zakazano za devet sati ujutru po lokalnom vremenu sa lansirne lokacije "Blu oridžina", na oko 32 km izvan grada Van Horn u Teksasu.

Šatneru će se, na putovanju koje bi trebalo da traje oko 10 minuta, pridružiti bivši inženjer NASA Kris Bošuizen, suosnivač platforme "Medidejta solušens" za klinička istraživanja Glen de Vries i potpredsjednica i inženjer "Blu oridžina" Odri Pauers.

Očekuje se da će "Nju Šepard" podići putnike na visinu od 96 km iznad Zemlje, omogućavajući im da dožive nekoliko minuta bestežinskog stanja prije nego što se kapsula sa posadom vrati u pustinju Tekas.

Let, prethodno zakazan za jučerašnji dan, pomjeren je za jedan dan zbog vetra.

Četiri člana posade su juče prošla obuku, a tim misije završio je procjenu spremnosti za let kako bi se osiguralo da su "svi sistemi pokrenuti", saopštio je "Blu oridžin" na Twitteru.

Ova kompanija je imala uspješan debitantski let u svemirskom turizmu 20. jula, sa Bezosom i još tri osobe koje su letjele do ruba svemira i nazad tokom putovanja koje je trajalo 10 minuta i 10 sekundi.

Na tom letu, avijatičarka Voli Fank (82) postala je najstarija osoba koja je stigla u svemir.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije