Svemir

Džejms Veb zavirio u najudaljeniju galaksiju, NASA objavila fotografiju

Džejms Veb zavirio u najudaljeniju galaksiju, NASA objavila fotografiju
Foto: Twitetr/NASA | Džejms Veb zavirio u najudaljeniju galaksiju, NASA objavila fotografiju

Svemirski teleskop Džejms Veb je zavirio u udaljenu galaksiju Kolski točak i otkrio nove detalje o načinu na koji nastaju zvijezde i kako je došlo do formiranja njegovih veličanstvenih prstenova.

Moćne infracrvene kamere su zabilježeile mnogobrojne detalje i napravile fotografiju Kolskog točka, kao i dvije manje prateće galaksije, navodi NASA u saopštenju. Naučnici ističu da im najnoviji podaci pružaju uvid u način na koji se galaksija mijenjala tokom milijardi godina.

Udaljena 500 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, galaksija se nalazi u sazvježđu Vajar i predstavlja jedinstven prizor. Svojim izgledom podsjeća na točak zaprežnih kola, a rezultat je intezivnog događaja prilikom kog je došlo do sudara velike spinalne galaksije i još jedne manje koja nije vidljiva na fotografiji.

Sudar galaksija je imao uticaj na različite događaje, a jedan od njih je i sama struktura. Najuočljiviji dio jesu dva prstena koja se šire iz centra u kom je došlo do sudara, zbog čega je dobila ime "prstenasta galasksija".

Naučnici NASA navode da je ovakva struktura dosta rjeđa od npr. spinalnih galaksija kakav je naš Mliječni put. Njegovo jezgro sadrži ogromnu količinu vrele prašine, dok su najsajnije oblasti dom gigantskih mladih zvjezdanih jata. U njegovim spoljašnjim prstenovima, koji su se širili 440 miliona godina, se nalaze mnogobrojne zvijezde i supernove.

Svemirski teleskop Habl je takođe istraživao ovu galaksiju, ali ona je sve do snimaka infracrvenih kamera sa Džejms Veba, bila bukvalno obavijena velom tajne - zaklonjena oblacima prašine, koji su naučnike onemogućavali da nešto detaljnije kažu o njoj.

Međutim Veb, sa svojom sposobnošću da detektuje najsitnije detalje, sada daje nove uvide u prirodu Kolskog točka i uočava ključne svjetlosne talase. Na osnovu čega je utvrđeno da se nalazi u prelaznom stanju, kao i da će galaksija, koja je vjerovatno bila normalna spiralna galaksija poput Mliječnog puta prije svog sudara, nastaviti da se transformiše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije