Svemir

Džinovska deveta planeta krije se u solarnom sistemu

Džinovska deveta planeta krije se u solarnom sistemu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Džinovska deveta planeta krije se u solarnom sistemu

Solarni sistem je prilično aktivno mjesto.

Milioni svemirskih objekata koji se konstatno pomjeraju – od planeta i satelita do kometa i asteroida. Svake godine sve više znamo o njemu, a baš zbog toga naučnici po ponašanju nekih dalekih tijela su sve uvjereniji da se još jedna, za sada nepoznata, planeta krije.

Astronomi su pronašli osam glavnih planeta do 1846. godine, ali uvijek pretražuju nebo kako bi saznali više. U prethodnih 100 godina, otkrili smo manja daleka tijela koja nazivamo patuljaste planete, kategorija u kojoj se i Pluton nalazi.

Otkriće nekih od tih patuljastih planeta daje argumente mnogim naučnicima da se još nešto prilično veliko krije na rubu solarnog sistema.

Da li postoji deveta planeta?

Postoje brojni razlozi zbog kojih astronomi troše stotine i stotine sati kako bi locirali devetu planetu, odnosno planetu Iks.

Svako tijelo u našem sistemu kruži oko Sunca. Neka brzo, neka sporo, ali sva se kreću po zakonima fizike i gravitacije. Sve što ima masu ima i gravitaciju, a što je teže, ima jaču gravitaciju.

Gravitacija svake planete je tolika da utiče na to kako se objekti u njenoj blizini ponašaju i pomjeraju. To je ono što se naziva „gravitacionom vučom“.

Sunce ima najjaču silu gravitacije od bilo kog objekta u solarnom sistemu, a to je razlog zašto se sve planete i druga tijela kreću oko njega.

Kroz razumijevanje gravitacione vuče dolazimo i do glavnog argumenta za moguće postojanje devete planete.

Neuobičajeno ponašanje

Kada gledamo daleke objekte, poput patuljastih planeta, otkrivamo da su njihove orbite pomalo neočekivane. Kreću se grupisane na veoma na velikim eliptičnim orbitama i pod nagibom u odnosu na ostatak solarnog sistema.

Kada astronomi koriste kompjuterske modele da bi otkrili kakve gravitacione sile su potrebne da se ova tijela pomjeraju na ovaj način, dolaze do zaključka da bi trebalo da postoji planeta sa najmanje deset puta većom masom od Zemlje.

Glavni problem leži u dokazivanju predviđanja i modela. Jedini način za to je pronaći devetu planetu, što je mnogo lakše reći nego učiniti.

Naučnici širom svijeta pokušavaju da pronađu dokaze o postojanju planete Iks već godinama.

Smatraju da je misteriozna planeta najmanje 20 puta udaljenija od Sunca nego Neptun. Pokušavaju da je detektuju tražeći svjetlost koja se odbija od nje, slično kao što Mjesec noću svijetli odbijajući sunčevu svjetlost.

Međutim, pošto deveta planeta leži toliko daleko od Sunca, očekuje se da će je biti veoma teška za uočiti, čak i za najbolje teleskope sa Zemlje.

Dodatan problem je što ne može da se traži u bilo koje doba godine.

Astronomi imaju kratke intervale kada su uslovi za potragu povoljni. Moraju da čekaju za noć bez Mjeseca i to da je lokacija sa koje se posmatra okrenuta ka određenom dijelu neba, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije