Svemir

ESA planira da čisti svemirsko smeće

ESA planira da čisti svemirsko smeće
Foto: Pixabay/Ilustracija | ESA planira da čisti svemirsko smeće

Evropska svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju s komercijalnim konzorcijumom s ciljem čišćenja svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija.

Prva misija takve vrste biće lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u saradnji sa švajcarskom firmom Clear Space. Budžet projekta iznosi 120 miliona evra, a pripreme će početi u martu. Cilj je u svemir poslati sondu s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA, spustiti je u nižu orbitu i sagorjeti u atmosferi. 

To bi trebalo da bude princip kojim će se iz svemira počistiti veliki komadi smeća. Posljednjih godina rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru jer je tamo sve više napuštenog materijala, a ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Postoji i bojazan da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju. 

"U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost", kazao je direktor ESA Jan Woerner.  U ovom trenutku planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. Paniraju se i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove. 

Woerner kaže da oni koji stoje iza lansiranja treba da dokažu da će se oni po isteku roka trajanja vratiti i sagorjeti u atmosferi ili potpisati ugovor s komapanijom koja će za njih očistiti njihovo svemirsko smeće. Objekti u svemiru mogu se sudariti brzinom do 40.000 kilometara na čas, kažu u ESA.

(24sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije