Svemir

Pratite nas na Google news

ESA se dosjetila: Mokraća astronauta za pravljenje betona na Mjesecu

ESA se dosjetila: Mokraća astronauta za pravljenje betona na Mjesecu
Foto: Pixabay | ESA se dosjetila: Mokraća astronauta za pravljenje betona na Mjesecu
Beta

Evropska agencija za svemir (ESA) kaže da bi mokraća astronauta mogla biti koristan sastojak za pravljenje betona kada se jednom bude gradila baza na Mjesecu.

ESA je saopštila da su istraživači u nedavnoj studiji koju je ona sponzorisala, otkrili da bi urea glavno organsko jedinjenje u mokraći, olakšalo pravljenje smješe za "lunarni beton".

Uz to bi takvo korišćenje mokraće koje bi već bilo na mjestu izgradnje Mjesečeve baze, smanjilo potrebu za transportom vode sa Zemlje, te bi smanjilo i cijenu misije.

Glavni sastojak "lunarnog betona" bio bi praškast materijal na Mjesečevoj površini, nazvan "lunarni regolit".

Regolit (grčki: "prekrivač stena") je rastresiti sloj raznorodnog materijala, dijelom nastao od razdrobljenog i, uticajem meteoroloških prilika, sitno izmrvljenog kamena. Ima ga na Zemlji, drugim planetama, na Mjesecu, asteroidima.

ESA je rekla da urea "može razbiti vodonične veze i smanjiti viskozitet tečnih mješavina", te bi se i time smanjila količina vode potrebna za izradu betona.

"Zahvaljujući budućim stanovnicima Mjeseca, litar i po tečnog otpada koji čovjek stvara svakodnevno, mogao bi postati obećavajući nusproizvod za istraživanje svemira", navela je ESA u pošlonedjeljenom saopštenju.

Na Zemlji se urea koristi kao industrijsko đubrivo, a kao sirovina u hemijskoj i medicinskoj industriji.

"Nadamo se da bi mokraća astronauta mogla da se koristi u budućoj bazi na Mjesecu, uz manje prilagođavanje sadržaja vode", izjavila je koautorka studije, Marliz Arnhof, piše u saopštenju ESA.

"To je veoma praktično rešenje i zato što se njime izbjegava potreba za dodatnim komplikovanjem ionako složenih sistema za reciklažu vode za astronaute", dodala je ona.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije