Svemir

ESA snimila plavu razgranatu strukturu na Marsu

ESA snimila plavu razgranatu strukturu na Marsu
Foto: ESA | ESA snimila plavu razgranatu strukturu na Marsu

Letjelica ExoMars Trace Gas Orbiter Evropske svemirske agencije (ESA), koja je lansirana 2016. godine, upravo je na Zemlju poslala najnovije spektakularne slike površine Marsa.

Naime, Orbiter može snimati Crveni planet u 3D-u te nam iz orbite planeta šalje zaista upečatljive fotografije, piše Science Alert.

Među zadnjim slikama, pojavila se i ovaj snimak površine nama udaljenog planeta na kojoj se vidi plava, razgranata struktura koja podsjeća na neko dlakavo stvorenje sa stotinu pipaka.

Ali, zapravo se radi o tehnici snimanja, odnosno o obojenom prikazu staza stotina ili čak hiljadu malih marsovskih pijavica, takozvanih "prašnjavih đavola" (eng. dust devil), koji su u određenom periodu harali područjem Terra Sabaea.

Ovaj snimak, koji je snimljen 8. februara 2019. godine zapravo je kompozitni prikaz u kojem je naglašena plava boja. U stvarnosti, tragovi pijavica imaju tamno crvenu boju, piše ESA. 

Na drugoj, stereoskopskoj fotografiji, vidimo još tragova pijavica u plavoj boji, no sada su nam potrebne crveno-plave stereo 3D naočale kako bismo mogli u cijelosti uživati u ovom prizoru. Tragovi prašnjavih đavola vidljivi su u unutrašnjem dijelu kratera Green, koji se nalazi na području Noachis Terra.

Stereoskopija je slika koja prikazuje neki prostor u tri dimenzije, odnosno stvara iluziju dubine.

Pijavice, odnosno vrtlozi vazduha, uobičajena su pojava na Marsu. Mogu biti i do pedeset puta šire i deset puta veće od takvih vrtloga vazduha koji se formiraju na Zemlji. 

Ponekad pijavice prođu preko rovera poslanih na Mars i očiste im solarne panele omogućavajući tako bolju snabdijevanje električnom energijom.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije