Svemir

Evropska letjelica za Jupiter u ključnoj fazi ispitivanja

Evropska letjelica za Jupiter u ključnoj fazi ispitivanja
Foto: esa.int | Evropska letjelica za Jupiter u ključnoj fazi ispitivanja
Tanjug

Letjelica Evropske svemirske agencije (ESA) za Jupiter ulazi u ključnu fazu ispitivanja testiranjem u simulatoru kako bi se pripremila za putovanje do ove džinovske planete koje je planirano za 2022 godinu.

"Istraživač Jupiterovih ledenih satelita" (JUICE), svemirska sonda teška 6,2 tone koju je napravio Erbas, trenutno se nalazi u Evropskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju (ESTEC) u Holandiji, gdje se priprema za ulazak u Veliki svemirski simulator, prenosi Gardijan.

Tamo će se u bezvazdušnom prostoru letjelica izlagati visokim i niskim temperaturama kako bi se tačno oponašali uslovi na njenom putovanju kroz Sunčev sistem dok ne stigne na svoje odredištem do Jupitera, planete koja je pet puta udaljenija od Sunca nego što je to Zemlja.

Predviđeno je da ispitivanja potraju 31 dan, a nakon toga JUICE će u Tuluzu obaviti posljednju rundu testova prije nego što letjelica bude transportovana do kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani odakle će započeti svoje putovanje.

Lansiranje je planirano za sljedeću godinu raketom Arijana 5, a po dolasku na Jupiter 2029. godine, JUICE će započeti istraživanje planete, ali prije svega tri od četiri njena satelita, Evrope, Kalista i Ganimeda kako bi se ustanovilo da li ispod njihove ledene površine postoji okean tečne vode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije