Svemir

Glumac Vilijam Šatner putuje u svemir

Glumac Vilijam Šatner putuje u svemir
Foto: Print Screen/Instagram/ williamshatner | Glumac Vilijam Šatner putuje u svemir

Glumac Vilijam Šatner, najpoznatiji po ulozi kapetana Džejmsa Kirka u franšizi "Star Trek" hrabro će otići tamo gdje još niko njegovih godina nije otišao - u svemir.

Naime, devedesetogodišnji glumac otisnuće se u svemir u sljedećem polijetanju rakete Blue Origin osnivača Amazona, Džefa Bezosa. Putovanje je zakazano za oktobar ove godine.

Šatner će tako postati najstariji putnik u svemiru te tako nadmašiti avijatičarku Vali Fank koja je sa svojih 82 godine dosad bila najstarija svemirska putnica - i to 60 godina nakon što joj je NASA nije odobrila let u svemir jer je žena.

Prije Fank, najstariji svemirski putnik bio je 77-godišnji Džon Glen, koji je u svemir odletio gotovo 40 godina nakon što je postao prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

Nijedan Šatner neće tehnički biti astronaut. Federalna vazdušna uprava izdala je nove smjernice odmah nakon Bezosovog prvog leta, promijenila pravila tako da sada samo oni koji su ''tokom leta imali neke aktivnosti koje bi bile važne za javnu sigurnost ili su doprinijele bezbjednosti svemirskih letova'' dobile svoj službeni bedž, odnosno ''krila astronauta''.

Ostale tri osobe koje će se pridružiti Šatneru nisu navedene. Zvanično saopštenje se tek očekuje.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije