Svemir

Helikopter NASA preživio hladne marsovske noći

Helikopter NASA preživio hladne marsovske noći
Foto: NASA | Helikopter NASA preživio hladne marsovske noći

NASA minijaturni helikopter Ingenuity stoji na ogoljenoj površini kratera Jezero i čeka prve testove, prenosi Verge.

Dva kilograma teška letjelica uspješno je "preživjela" hladne marsovske noći nakon što ju je na tlo ove subote odložio rover Perseverance. Sve ove potankosti ohrabrile su inženjere na Zemlji koji se raduju prvim testovima i naravno - samom letu.

"Ovo je jedno od ogromnih dostignuća kojima smo se radovali - sad možemo nastaviti sa testiranjem i ostatkom misije", rekao je Tedi Tzanetos, zamjenik voditelja tima Ingenuity tokom prenosa uživo održanog početkom sedmice.

"Nakon odlaska Perseverancea ostali smo sami - kao odvojena letjelica na Marsu koja će poletjeti zahvaljujući svom nezavisnom pogonu", dodaje.

Solarnom energijom pogonjena letjelica za ovaj se let priprema nešto više od sedeam dana nakon što ju je na površinu ispustio rover Perseverance. Ubrzo nakon toga letjelica je aktivirala kameru od 13 MP i snimila svoju prvu sliku. Odlaskom Perseverancea započeo je rok od 31 dan tokom kojeg će letjelica odraditi pet testnih letova te postati prvo zemaljsko vozilo s pogonom koje je poletjelo na drugoj planeti.

Prvi let je zakazan za nedjelju 11. aprila kada će se Ingenuity uzdići na oko tri metra visine i tamo lebdjeti oko 30 sekundi. Okretaće se 130 stepeni horizontalno kako bi demonstrirao moć manevrisanja i onda polako spustiti na tlo. Rezultate testiranja trebali bi dobiti 12. aprila.

Naknadni testovi uključuju letenje do visine od 4.5 metara i kratko putovanje na području zone slijetanja. Valja naglasiti da robot neće obavljati nikakve naučne misije - njegov zadatak je stvoriti naučne i inženjerske temelje kojima će naučnici razviti sljedeću generaciju međuplanetarnih letećih mašina.

(Tportal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije