Svemir

I ovog avgusta meteorski roj Perseida sprema svjetlosni spektakl na nebu

I ovog avgusta meteorski roj Perseida sprema svjetlosni spektakl na nebu
Foto: Print Screen/RTS | I ovog avgusta meteorski roj Perseida sprema svjetlosni spektakl na nebu

Tokom avgusta očekuje se meteorski pljusak "Perseida". Astronomi procjenjuju da će najaktivnija noć za "kišu meteora" biti 12. na 13. avgust, ali i upozoravaju na sve veće svjetlosno zagađenje koje otežava posmatranje noćnog neba.

Na svom putu oko Sunca Zemlja često prolazi kroz dijelove gdje se nalaze mala tijela, nalik na kamenčiće, koji su u astronomiji poznati kao meteoridi. Iako iz naše perspektive izgledaju kao nezaboravni svjetlosni efekti na nebu, ova pojava predstavlja jednu vrstu oluje koja se dešava usljed raspadanja kometa.

"Ta mala tela, ti kamenčići ulijeću u Zemljinu atmosferu. Zbog trenja sa vazduhom oni se usijavaju i mi tu pojavu vidimo kao sjajan trag. Ta pojava se naziva meteor. U narodu je poznatija kao 'zvijezda padalica'", objašnjava Jovan Aleksić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Meteorski rojevi se javljaju tokom cijele godine. Ovog mjeseca, prisustvovaćemo kiši meteora poznatih kao Perseide, čiji se maksimum očekuje oko 12. avgusta.

Mogu se jasno vidjeti i golim okom, pa vrijedi pogledati u nebo tokom vedrih avgustovskih noći.

"Problem kod meteora je što se brzo kreću i samim tim što se brzo kreću oni jako brzo beže iz vidnog polja teleskopa. Nije ih lako ni slikati. Ja recimo do sada nisam uspeo nikad da slikam meteor", navodi Mihailo Racković iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Svjetlosno i atmosfersko zagađenje umnogome otežava posmatranje takvih prizora, pa i ne čudi što su na problem zagađenja vještačkom svjetlošću prvi počeli da upozoravaju astronomi.

"Svetlosno zagađenje znači da u Beogradu blešti od veštačkih izvora svetlosti, a naravno tu je i atmosfersko zagađenje, puno smoga. Preporučujemo gledaocima da uvek takve svari posmatraju van urbanih sredina, van svetlosnog i atmosferskog zagađenja gde je tamno i čisto nebo", dodaje Aleksić.

Zabrinjava to što veliki broj stanovnika Zemlje, zbog svjetlosnog zagađenja, uopšte nema priliku da jasno vidi kako noćno nebo zaista izgleda. To, po svemu sudeći, postaje privilegija.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije