Svemir

Ilon Mask: Starlink sistem u Ukrajini bi mogao biti meta napada

Ilon Mask: Starlink sistem u Ukrajini bi mogao biti meta napada
Foto: Print Screen/Instagram/elonrmuskk | Ilon Mask: Starlink sistem u Ukrajini bi mogao biti meta napada

Vlasnik kompanije SpaceX, koja proizvodi Starlink, upozorava da bi ovi satelitski sistemi mogli postati jedna od meta napada u Ukrajini.

Informacija stiže nekoliko dana nakon što je su stručnjaci za internet bezbjednost upozorili da bi uređaji za satelitsku komunikaciju mogli da postanu "svetionici", koji će biti meta ruskih avionskih napada.

"Bitno upozorenje: Starlink je jedini sistem za komunikaciju koji nije iz Rusije, koji i dalje radi u nekim dijelovima Ukrajine, tako da je velika vjerovatnoća da će biti napadnut. Molim vas, koristite ga pažljivo", istakao je Mask.

On je korisnike zamolio da Starlink uključuju samo kada je to potrebno i da antenu smjeste koliko god je moguće dalje od ljudi, kao i da kamufliraju antenu kako bi se izbjeglo vizuelno detektovanje.

Prije nekoliko dana, Mask je istakao da je Starlink aktivran u Ukrajini, kao i da SpaceX šalje više terminala u zemlju. Svemu ovome prethodila je molba preko tvita, u kojoj zvaničnik Ukrajine od Maska traži da obezbijedi Starlink stanice u ovoj zemlji.

Početkom nedjelje, iz Ukrajine su stigle informacije da su dobili terminale za Starlink satelitski internet, ali je stručnjak za internet bezbjednost upozorio da bi oni mogli postati meta ruskih napada.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije