Svemir

Indija planira da pošalje čovjeka u svemir do 2022.

Indija planira da pošalje čovjeka u svemir do 2022.
Foto: Ilustracija | Indija planira da pošalje čovjeka u svemir do 2022.

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letjelicu sa ljudskom posadom, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi.

Kako je rekao, time će Indija postati četvrta nacija koja je poslala muškarca ili ženu u svemir nakon Rusije, Sjedinjenih Država i Kine, prenosi AP i dođe da je svemirska kapsula koja će prenositi indijske astronaute testirana prije nekoliko dana.

Modi je to najavio u svom posljednjem govoru u svojstvu premijera povodom indijskog Dana nezavisnosti, a pre opštih izbora koji bi trebalo da se održe početkom naredne godine.

"Indija je oduvijek napredna u svemirskoj tehnologiji, a odlučili smo da će do 2022. godine, kad zemlja slavi 75 godina nezavisnosti, ili čak i prije toga, indijski sin ili ćerka ići u svemir sa nacionalnom zastavom u rukama", rekao je Modi.

Prvi Indijac u svemiru bio je Rakesh Šarma koji je 1984. učestvovao u jednoj svemirskoj misiji Sovjetskog Saveza.

Indija se nada da će predstaviti tehnološke mogućnosti za istraživanje solarnog sistema, dok istovremeno koristi istraživanja iz svemira i drugdje kako bi riješila probleme kod kuće.

Svemirski program vrijedan milijardu dolara godišnje već je pomogao u razvoju satelitskih, komunikacionih i daljinskog osjetljivih tehnologija i korišćen je za merenje podzemnih nivoa vode i predviđa vrijeme u zemlji koje pogoduje stvaranju suše i poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije