Svemir

Indijski rover poslao podatke da je na južnom polu Mjeseca temperatura 70 stepeni

Indijski rover poslao podatke da je na južnom polu Mjeseca temperatura 70 stepeni
Foto: Print Screen/Youtube | Indijski rover poslao podatke da je na južnom polu Mjeseca temperatura 70 stepeni

Indijski lunarni rover "Pragjan", koji je na Mjesec dopremila letjelica u okviru misije "Čandrajan-3", poslao je na Zemlju prve naučne podatke koji mijenjaju ideje o Mjesečevom južnom polu jer je izmjerena temperatura od 70 stepeni Celzijusovih, dok je do sada vladalo mišljenje da može biti između 20 i 30 stepeni, saopštila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO).

ISRO je naveo na platformi X (Tviter) da se mjeri temperatura gornjeg sloja tla Mjeseca oko južnog pola da bi se razumjelo termičko ponašanje površine satelita. Kako se navodi, rover je opremljen temperaturnom sondom sa mehanizmom koji može da mjeri temperaturu tla Mjeseca do dubine od 10 centimetara.

Zvaničnik ISRO-a Bi Darukeš rekao je da su rezultati bili iznenađenje za stručnjake, prenio je TASS.

Rover će prikupljati podatke najmanje 14 zemaljskih dana.

Prema indijskim naučnicima, u oblasti južnog pola Mjeseca pronađeni su dijelovi stijena, što može da pomogne u proučavanju formiranja Mjeseca.

Pored toga, ekspedicija bi trebalo da nastavi indijsku misiju "Čandrajan-1" u potrazi za vodom na Mjesecu. Dobijeni podaci sugerišu da je u pojedinim kraterima prisutna smrznuta voda. Ukoliko se pronađe led, naučnici će imati jedinstvenu priliku da analiziraju i razumiju istoriju vode u Sunčevom sistemu.

Indijska svemirska letjelica sletjela je prošle srijede u blizini južnog pola Mjeseca. Indija je postala četvrta zemlja na svijetu koja je uspješno sletjela na Mjesec - poslije SSSR-a, SAD i Kine.

Indija je prva zemlja čija je svemirska letjelica meko sletjela na južni pol Mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije