SP Qatar 2022.

Svemir

Istorijski trenutak: NASA sonda Parker dotakla Sunce

Istorijski trenutak: NASA sonda Parker dotakla Sunce
Foto: nasa.gov | Istorijski trenutak: NASA sonda Parker dotakla Sunce
N.N.

NASA solarna sonda Parker postala je prva letjelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

Sonda je proletjela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvijezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima saopštila je NASA, nazivajući tu prekretnicu "divovskim skokom za solarnu nauku".

"Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu nauku i zaista izvanredan podvig", rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA Uprave za znanstvene misije, prenosi "Index".

"Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove uticaje na naš Sunčev sistem nego nas i sve što naučimo o sopstvenoj zvijezdi takođe uči više o zvijezdama u ostatku svemira."

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uslove za ulazak u solarnu atmosferu na 18.8 solarnih radijusa (oko 1.3 miliona kilometara) iznad sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati. 

"Očekivali smo da ćemo, prije ili kasnije, naići na koronu barem na kratko vrijeme", rekao je Justin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenog u časopisu Physical Review Letters.

"Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegli."

Kako se sonda nastavlja spiralno približavati Suncu, na kraju će se približiti na 8.86 solarnih radijusa od površine, saopštila je NASA.

U njenom sljedećem preletu, očekivanom u januaru 2022, sonda Parker vjerovatno će ponovno proći kroz koronu, objavila je svemirska agencija.

 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije