Svemir

Iz NASA objašnjavaju za "Nezavisne": Zašto smo odabrali krater Jezero

Iz NASA objašnjavaju za "Nezavisne": Zašto smo odabrali krater Jezero
Foto: Ilustracija | Iz NASA objašnjavaju za "Nezavisne": Zašto smo odabrali krater Jezero
Dejan Šajinović

PASADENA – Kejti Stak Morgan, zamjenica direktora NASA projekta Mars 2020 i glavni geolog na ovom projektu, koja je imala jednu od ključnih uloga u izboru lokacije slijetanja rovera "Persiverans" na Mars, za "Nezavisne" kaže da joj je bilo jako drago kada su joj kolege javile da su djeca u Jezeru pratila polijetanje rakete koja će rover odvesti na krater Jezero na Marsu.

Na naše pitanje zašto je NASA odabrala baš taj krater za svoju misiju Mars 2020, kaže da je krater Jezero nekada davno u istoriji Marsa bio jezero.

"Na Jezeru se nalaze neke od najočuvanijih delti na cijelom Marsu. Vjerujemo da tu postoji čitav niz minerala, a to nam je bitno za astrobiologiju, odnosno pronalazak tragova života na Marsu", kaže ona.

Osim toga, kako je istakla, na Jezeru se vjeruje da postoje neki od najstarijih kamenja na planetu, što će pomoći NASA da se ispita porijeklo i rani razvoj Marsa, ali i cijelog Solarnog sistema.

Kako je naglasila, najuzbudljiviji dio misije će uslijediti tek za nekoliko godina, kada NASA planira da lansira raketu na Mars, koja će uzorke koje će Persiverans prikupiti vratiti sa Marsa na Zemlju.

Tek tada će se definitivno moći reći, kada se uzorci pregledaju i detaljno prouče, da li je na Marsu postojao život.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije