Svemir

Iz ovog dijela svijeta najbolje će se vidjeti pomračenje Sunca 8. aprila

Iz ovog dijela svijeta najbolje će se vidjeti pomračenje Sunca 8. aprila
Foto: Pixabay | Iz ovog dijela svijeta najbolje će se vidjeti pomračenje Sunca 8. aprila

Pomračenje Sunca biće 8. aprila, a potpuno pomračenje biće vidljivo iz dijelova Sjeverne Amerike prvi put od 2017. i posljednji put do 2033. godine.

Da biste iskusili totalitet — tamu tokom dana i priliku da golim očima gledate u vatrenu spoljašnju atmosferu Sunca — morate biti u krugu od 185 kilometara širine i 16.000 kilometara dužine put totaliteta.

Šta je put totaliteta?

Jednostavno rečeno, put totaliteta je mjesečeva sjenka koja se kreće. Prouzrokovana mjesečevim umbrom — njegovom tamnom centralnom sjenkom u obliku konusa — put totaliteta će preći dijelove Meksika, Amerike i Kanade 8. aprila, uključujući Teksas, Oklahomu, Arkanzas, Misuri, Ilinois, Kentaki, Tenesi, Mičigen, Indijana, Ohajo, Pensilvanija, Njujork, Vermont, Nju Hempšir i Mejn, Ontario, Kvebek, Nju Branzvik, Ostrvo Princa Edvarda, Novu Škotsku i Njufaundlend.

"Mjesec uvijek ima sjenku, uvijek negdje postoji pomračenje, ali moramo da sačekamo da prođe preko Zemlje da bismo vidjeli pomračenje", rekao je za Live Science Dan MekGlaun, koji prati pomračenje Sunca.

"Ako ste u toj sjenci u određeno vrijeme, vidjećete totalitet."

Kako pronaći najbolje mjesto na putu

Tog 8. aprila mjesečev umbra će se kretati od jugozapada ka sjeveroistoku. To je zbog ugla nagnute Zemljine ose, ali i zato što Mjesec kruži od zapada ka istoku brže nego što Zemlja rotira. U međuvremenu, širina putanje proizilazi iz tačne udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Specifična lokacija unutar puta totaliteta određuje koliko dugo ukupnost tamo traje.

"Što ste bliže centru, to traje duže jer je sjenka okrugla", rekao je MekGlaun. 

Međutim, ono gdje se nalazite na putu totaliteta takođe čini razliku; maksimalno moguće trajanje totaliteta 8. aprila je 4 minuta i 28 sekundi, što će se desiti u Nazasu u Meksiku.

"Zemlja je okrugla, pa kada mjesečeva sjenka udari u srednji dio koji se izboči, ona je bliže Mjesecu", rekao je MekGlaun.

Ovdje se sjenka kreće najsporije i gdje je put totaliteta najširi.

"Kada udari u ivice Zemlje, Mjesec je najudaljeniji, samo nekoliko hiljada milja, ali to je dovoljno da napravi razliku jer je sjenka konus", dodao je MekGlaun.

Međutim, najbolje mjesto za 8. april je složenije, prenosi "Politikin magazin".

"Uđite bilo gdje na stazi na dan pomračenja", rekao je MekGlaun, ali umjesto da budete opsjednuti oko centralne linije, postoji nešto drugo o čemu treba da razmislite ako želite da vidite sunčevu koronu tokom totaliteta.

"Najbolje mjesto je bilo gdje na stazi gdje je vedro vrijeme", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije