Svemir

Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu, moguće sklonište za astronaute

Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu, moguće sklonište za astronaute
Foto: Ilustracija | Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu, moguće sklonište za astronaute

TOKIO – Naučnici iz japanske svemirske agencije otkrili su veliku pećinu na Mjesecu koja bi mogla biti mjesto za austronautsku bazu i sklonište od radijacije i velikih temperaturnih promjena, rekli su zvaničnici, prenosi AFP.

Podaci dobiveni s japanskog satelita potvrdili su postojanje 51 kilometra duge i 100 metara široke pećine koju je, najvjerovatnije napravila vulkanska aktivnost prije oko 3,5 milijarde godina. Veliko otkriće je objavljeno u naučnom časopisu "Geophysical Research Letters".

- Znali smo da je moguće postojanje ovakvih mjesta, ali nije bilo potvrđeno, do sada. Nismo još vidjeli njenu unutrašnjost, ali se nadamo da će nam to dati više detalja - rekao je Junichi Haruyama, istraživač u japanskoj svemirskoj agenciji.

Japan je objavio planove da pošalje astronaute na Mjesec oko 2030. godine. Ideja je da se napravi, zajedno s američkom agencijom NASA, svemirska stanica u mjesečevoj orbiti, a onda pošalju i astronauti na Mjesec.

Američki potpredsjednik Mike Pence je ovog mjeseca rekao da će SAD ponovo poslati astronaute na Mjesec, a Kina i Indija imaju svoje programe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije