Svemir

Japanska letjelica nastavila specijalnu misiju

Japanska letjelica nastavila specijalnu misiju
Foto: Pixnio | Japanska letjelica nastavila specijalnu misiju

Japanska mala svemirska letjelica SLIM koja je prije nešto manje od deset dana uspjela da precizno sleti na Mjesec, ponovo je počela da radi i nastavila svoju misiju na Zemljinom satelitu, saopštila je danas japanska svemirska agencija (JAKSA).

Ugrađeni solarni paneli letjelice vjerovatno su ponovo počeli da proizvode energiju, pošto prethodno nisu bili u mogućnosti to da čine zbog toga što, uslijed problema sa slijetanjem, nisu bili okrenuti prema Suncu, saopštila je "JAKSA".

Komunikaciju sa svemirskom letjelicom, "JAKSA" je ponovo uspostavila u nedjelju uveče, a kako prenosi "Kjodo", kamere istraživača nastavile su da snimaju fotografije površine Mjeseca.

Očekuje se da će operacije SLIM-a trajati narednih nekoliko dana, saopštila je agencija, dodajući da će lender tragati za mineralom po imenu Olivin koji potiče iz Mjesečevog omotača, stjenovitog unutrašnjeg sloja koji okružuje njegovo jezgro.

Upoređivanje minerala sa uzorcima pronađenim na Zemlji i traženje sličnosti moglo bi da pruži dokaze za hipotezu o džinovskom udaru, prema kojoj je Mjesec nastao u sudaru Zemlje sa drugom planetom prije nekih 4.6 milijardi godina, navodi "JAKSA", a prenosi "Tanjug".

Japan je 20. januara izveo precizno slijetanje SLIM-a, oko 55 metara od cilja, čime je, poslije Rusije, SAD, Kine i Indije, ušao u istoriju kao peta zemlja koja je na mjesečevo tlo spustila svoj modul.

SLIM je sletio u okolini kratera Šioli u regionu poznatom kao "More nektara", kako je i bilo planirano, ali je, uslijed problema pri slijetanju, završio u neplaniranom položaju, a njegovi solarni paneli bili su okrenuti ka zapadu, daleko od Sunca.

Posljedično, solarni paneli SLIM nisu bili u mogućnosti da proizvedu električnu energiju, a lender je radio na bateriju nekoliko sati prije nego što se ugasio.

Međutim, prije toga je uspio da snimi nekoliko fotografija Mjesečeve površine, koje je "JAKSA" ranije objavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije