Svemir

Japanska letjelica sletjela na Mjesec, ali ima jedan veliki problem

Japanska letjelica sletjela na Mjesec, ali ima jedan veliki problem
Foto: Tanjug/AP | Japanska letjelica sletjela na Mjesec, ali ima jedan veliki problem

Japanska svemirska letjelica opremljena tehnologijom za preciznu navigaciju uspješno je sletjela na Mjesec, ali je sudbina njene misije neizvjesna zbog problema sa sistemom za proizvodnju solarne energije, saopštila je danas Japanska svemirska agencija JAXA.

Japanski pametni lender za istraživanje Mjeseca (SLIM) sletio je u petak na Zemljin satelit, čime je Japan postao peta zemlja kojoj je to uspjelo poslije bivšeg Sovjetskog Saveza, SAD, Kine i Indije.

Visoki zvaničnik JAXA Hitoši Kuninaka rekao je na konferenciji za novinare da je lender uspio da izvrši meko slijetanje, ali da sistem solarne energije lendera nije radio i da njegova baterija može da traje samo nekoliko sati, prenosi agencija Kjodo, prenosi Tanjug.

Zvaničnici JAXA rekli su da sumnjaju da ugrađeni sistem za proizvodnju električne energije nije bio pravilno okrenut prema Suncu i da bi mogao da počne da funkcioniše kada se uslovi sunčeve svjetlosti promijene. Predsjednik JAXA Hiroši Jamakava izjavio je da će toj agenciji biti potrebno mjesec dana da analizira slijetanje i šta se tačno desilo sa letjelicom kada je stigla na površinu Mjeseca.

SLIM je laka svemirska letjelica veličine putničkog vozila i koristi tehnologiju "preciznog slijetanja", koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kog prethodnog slijetanja na Mjesec. Dok je većina prethodnih letjelica koristila zone za slijetanje široke oko 10 kilometara, zona za slijetanje SLIM-a je samo oko 100 metara, što je rezultat dvije decenije rada na preciznoj tehnologiji Japanske agencije za istraživanje svemira, navodi AP.

Glavni cilj japanske misije je testiranje nove tehnologije slijetanja koja bi omogućila misijama na Mjesec da slete "tamo gdje žele, a ne tamo gdje je lako sletjeti", saopštila je JAXA.

Kako je navedeno, letjelica će tražiti tragove o porijeklu Mjeseca, a između ostalog, vršiće analizu minerala specijalnom kamerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije